Početna 1NA1 Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

Žuto plavi ciklus slika Ranka Ajdinovića

94
0

Akademski slikar iz Karlovca, Ranko Ajdinović, istaknuti je pripadnik nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, grupe slikara koja se žestoko bore za svoju poziciju i koja uporno, vješto i nezaustavljivo ostavlja sve dublji trag u javnosti svojim originalnim opusom.

Ajdinović predvodi tu skupinu, ističući se posebice svojim radom i slikama nastalih u razdoblju od 2015. do 2021.godine, kreirajući impresivne nefigurativne cikluse na platnima većeg i velikog formata, većinom je riječ o kombiniranim akrilima.

U tom razdoblju pojavljuje se i oformljuje zanimljivi i specifično objedinjeni ciklus, koga čini više cjelina s jednostavnim nazivom Žuto plavi ciklus.

Odnos dvije dominantne boje, žute i plave, u različitim oblicima, od ploha do mrlja boje ili pak pravaca i ovala, koje istodobno egzistiraju kao lice i naličje jednog te istog motiva i njegove dualne pojavnosti.

Taj uzbuđujući, naizgled mirni a mnogo je više uznemirujući odnos daje slikama posebnu karakteristiku, jedinstveni ton, znak, obilježje, neusporediv s drugim, posve samosvojan.

Ajdinović konstruira nepostojeći a tako stvaran svijet oblika i znakova u pokretu, u treperenju ,u neznatnom ali ipak primjetljivom kretanju.

Žuto plavi ciklus Ranka Ajdinović često je i pojedinačno izlagan na brojnim samostalnim izložbama, uspješno i sa znatnim zanimanjem publike.

Svakako bi bilo dobro predstaviti odabrane radove iz ovoga ciklusa na jednoj izložbi u dobrom i adekvatnom izložbenom prostoru.

Akademski slikar Ranko Ajdinović kontinuirano i logično izgrađuje i nadograđuje svoj autorski svijet nizom slika snažne imaginacije, artistički vješto i nadahnuto.

Miroslav Pelikan