Početna Izbor ZPA GOES ONLINE – novi projekt Zagrebačkoga plesnog centra

ZPA GOES ONLINE – novi projekt Zagrebačkoga plesnog centra

105
0

Zagrebački plesni ansambl pokrenuo je novi program ZPA GOES ONLINE – riječ je o edukativno-kulturnom programu posebno prilagođenom aktualnoj situaciji koji se održava u online okruženju, a za cilj ima učiniti suvremeni ples dostupnim široj publici, ali i osjetljivim skupinama u zajednici, kao i motivirati ih na korištenje plesa i pokreta kao prirodnog impulsa, ali i katalizatora za suočenje s posljedicama dugotrajne izolacije uzrokovanom pandemijom.

Tendencija je spomenutog projekta učiniti sadržaj iz područja suvremenog plesa dostupnim u doba socijalne distanciranosti i to ponajviše onima kojima je zbog epidemioloških razloga onemogućen. Projekt se sastoji se od šest programskih linija koje će se provoditi na digitalnim platformama.

ZPA GOES ONLINE započeo je s edukacijom u formi Radionica plesa i pokreta za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi – štićenike Kuće milosrđa u Majmajoli u Istri i to pod vodstvom plesnih pedagoginja Petre Chelfi i Ivane Pavlović; iste će voditeljice održati i Radionice pokreta za treću dob u domovima za stare i nemoćne. Potonji će korisnici moći sudjelovati i u radionici Otplesat ću ti priču u kojoj će s plesačicama Zagrebačkog plesnog ansambla i dramaturginjom Anjom Pletikosa imati priliku istražiti vlastite osobne priče, koje će ujedno poslužiti kao inspiracija za stvaranje online plesnog performansa koji će premijerno biti izveden u svibnju u Zagrebu. Sklapanjem suradnje s Kućom milosrđa u Majmajoli kao i domovima za stare i nemoćne, ZPA nastoji potaknuti međusektorsku suradnju kulture i socijalne politike u kojoj će kroz navedene aktivnosti bazirane na plesu i pokretu motivirati partnerske institucije da svojim štićenicima osiguraju kulturni sadržaj s ciljem jačanja njihova psiho-fizičkog stanja.

Pored spomenutih specijaliziranih aktivnosti, ZPA GOES ONLINE uključuje i sadržaj otvoren za širu publiku. Kroz program ZPA trenira svakog će ponedjeljka, počevši od 1. ožujka, članice Zagrebačkog plesnog ansambla – Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Margareta Firinger, Jovana Zelenović te Gendis Putri Kartini – voditi plesne treninge za sve zainteresirane.

Konačno, kroz program Ispričat ću ti ples zainteresirana će publika moći saznati više o dosadašnjem radu Zagrebačkog plesnog ansambla kao i arhivi; u formi moderiranih razgovora pod vodstvom kazališne kritičarke Lidije Zozoli u programu će sudjelovati niz sadašnjih i bivših suradnika i članova ZPA.  

Program ZPA GOES ONLINE realiziran je se uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, a provodit će se do lipnja 2021. godine.