Početna Moj Zagreb Kvartovi Zoološki vrt gradi novu nastambu za medvjede

Zoološki vrt gradi novu nastambu za medvjede

1163
0

Zagrebački Zoološki vrt pokrenuo je gradnju nove nastambe za europske smeđe medvjede, a Udruga prijatelja životinja MijauVau projektu se pridružila akcijom prikupljanja sredstava koja će se održati u centru našega grada danas od 10 do 22 sata u kinu Europa i na Cvjetnom trgu.

Novu nastambu, površine 1400 četvornih metara, činit će glavna vanjska nastamba, rezervna vanjska te unutarnje nastambe – brlozi. Glavna vanjska nastamba prostirat će se na području današnjih nastambi za medvjede, zelene površine ispred paviljona za velike mačke i nastambe za pelikane. Manja dodatna nastamba koristit će se, primjerice, za odvajanje mužjaka od ženke s mladuncima, priopćio je Zoološki vrt.

Nastamba će se uređivati u nekoliko faza, a već će prva koja se planira realizirati do kraja ove godine, medvjedima omogućiti kvalitetniji život. Posadit će se nova stabla, vodene će površine djelovati prirodno, a zemljani će im dijelovi omogućiti penjanje i druge prirodne aktivnosti. Posjetiteljima će se time omogućiti pogled na životinje u razini očiju, a za edukaciju najmlađih posebno će biti koristan dio uređen poput medvjeđeg brloga.

Kako bi planirani radovi čim brže napredovali, udruga Mijau Vau poziva ljubitelje životinja da se odazovu akciji Medeki za medeke. U sklopu akcije u subotu će u kinu Europa moći pogledati filmove Put rata, Medvjedić Winnie i Čuvar životinja koje je ustupio Continental film. Projekcije počinju u 11, 15 i 20 sati, novac od ulaznica namijenjen je izgradnji nove nastambe. Na Cvjetnom trgu građani će moći dati dobrovoljne priloge, a tamo će se održavati edukativni i zabavni program koji uključuje kazališne predstave, radionice i igraonice.

Postojeća nastamba za medvjede izgrađena je 1961., a prvi medvjedi u Vrt su stigli davne 1926. godine. Među najpoznatijim stanovnicima Vrta bili su sjeverni medvjedi Bonnie i Clyde, a danas u Maksimiru žive europski smeđi medvjedi Goran i Eta, malajski medvjedi Cecil i Anushka i američki crni medvjed Otta.

Hina