Početna Moj Zagreb Kvartovi Zoološki vrt grada Zagreba otvoren je 1925. godine…

Zoološki vrt grada Zagreba otvoren je 1925. godine… [FOTO]

2594
0

Foto: Ivan BrnčićSerbus!

Prošli tjedan sam pisao o godišnjici parka Zrinjevac, a ovaj tekst bu također vezan za jednu godišnjicu  – ali ovaj put, institucije.

Malo tko živi il dulje boravi u Zagrebu, a nikad nije navratio u Maksimir i ZOO vrt. U Maksimirskoj šumi 27. lipnja 1925. godine otvoren je zagrebački Zoološki vrt, iako ideja o otvaranju postoji i 40 godina prije otvaranja.

Otvorio ga je Mijo Filipović i prvo se zval Zoološki vrtić. Tri lisice i tri sove bile su prve životinje kojima je počel radit prvi u jugoistočnoj Europi, a danas najveći ZOO vrt u Hrvatskoj.

Današnji Zoo vrt broji 275 vrsti životinja i preko 2200 jedinki.

Foto: Ivan Brnčić

Sjećam se da sam ko klinac stajao na stolici u tramvaju kad bi prolazili kraj Zoo vrta kak bi videl slona, nosoroga, noja…

Foto: Ivan Brnčić

Prva slonica je dopremljena 1931. godine, a posljednja slonica uginula je 2006. u 40-oj godini. Zbog premalog prostora nije se razmišljalo o novom slonu, zapravo slonici jer zagrebački Zoo vrt nikada nije imal slona.

Jedan od najpoznatijih stanovnika je bil pavijan Štefek.  Samo rijetki se danas mogu sjetiti žirafa u ZOO vrtu koje su došle još 1955., a nema ih od 1960. godine  jer nisu bile atraktivne i zanimljive građanima i sponzorima, dok su za timaritelje i djelatnike bile nezgodne zbog visine i snage. Pročital sam u novinama da ih se sprema dovesti.

Još jedna zanimljivost – zagrebački ZOO vrt imal je najmlađeg timaritelja tigrova i lavova na svijetu – Stjepan Pogačić koji je tada imao samo 16 godina.

Foto: Ivan Brnčić

Sjećam se i toga da se kao ulaznica kupovala razglednica, da smo kupovali ribu kak bi nahranili tuljane. Kad sam već spomenul tuljane, nakon dugo godina, 2007. Vrt je dobio mladunče tuljana- Enza. Podatak kazuje da je za njegov meni trošeno po 130 eura dnevno. I sad zamislite koliki je novac potreban dnevno da bi se nahanile sve te životinje.

Foto: Ivan Brnčić

Današnji vrt je postao skučen i Uprava već godinama razmišlja o preseljenju Vrta, ali je tu dosta prepreka. Dok se ne nađe idealno rješenje i krene u realizaciju preseljenja, rade se nove nastambe.

Foto: Ivan Brnčić

Vrijedi spomenuti kako je zagrebački ZOO vrt uključen u nekoliko svjetskih organizacija za očuvanje ugroženih vrsta. Tako je posljednjih godina u Zagrebačkom zvjerinjaku na svijet došlo nekoliko ugroženih crvenih pandi.

Također je zgodno za spomenuti kako je krajem 2011. ispred parka Maksimir ocrtan pješački prelaz “zebra” crno – bijelim prugama prave zebre pa je ta pješačka zebra jedina “ne klasična” u Zagrebu, a valjda i u Hrvatskoj.

Ove godine se slavi i deseta godišnjica Edukativnog centra koji radi u sklopu ZOO vrta u koji možete doći, a nebute platili ništa.

Da vas ne zamaram preveč sa informacijama, preporučam da posjetite ZOO vrt ak već duže vrijeme niste, a ako niste u mogućnosti, da si nabavite knjigu ZOO vrta “Divlja djeca Maksimira – knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu.” Knjigu morete kupit u knjižarama il ZOO vrtu. Knjigu je osmislio, odabrao tekstove, sam napisao iskusni novinar i pisac Zvonimir Milčec. U knjizi stvarno morete pročitati zanimljivih tekstova, vidjeti slike koje još nigdje nisu objavljene jer su iz obiteljskih albuma kao iz zbirke MGZ i Arhive grada. Nebum rekel cijenu da nebu totalna reklama knjge.

Ivan Brnčić