Početna Događanja Zoološki vrt grada Zagreba domaćin sastanka stručne skupine za gmazove

  Zoološki vrt grada Zagreba domaćin sastanka stručne skupine za gmazove

  Spread the love

  Zoološki vrt grada Zagreba domaćin je sastanka stručne skupine za gmazove Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Na tom sastanku sudjeluje tridesetak vodećih stručnjaka za gmazove iz zooloških vrtova diljem Europe – od Danske preko Njemačke i Švicarske do Češke.

  „Na sastancima izmjenjujemo iskustva vezana uz držanje gmazova u zoološkim vrtovima i definiramo vrste na koje treba staviti poseban naglasak zbog njihove ugroženosti. Naime, čovjek svojim djelovanjem, od zagađenja okoliša do nezakonite trgovine životinjama, ugrožava pojedine vrste, a među zadaćama suvremenih zooloških vrtova je njihova zaštita“, kazao je Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

  Predstavljajući hrvatsku herpetofaunu stranim stručnjacima dr. sc. Dušan Jelić iz Hrvatskog instituta za bioraznolikost istaknuo je kako naša zemlja spaja dvije biogeografske regije zahvaljujući čemu u njoj živi tridesetak vrsta gmazova od kojih su neke specifične i iznimno važne u europskim okvirima.

  „Iako gmazovi, za razliku od vodozemaca i riba, zbog svoje kože, otporne na različite utjecaje iz okoliša, ne spadaju u najugroženije skupine životinja, svaka je skupina gmazova na svoj način ugrožena, a u Hrvatskoj su najugroženiji planinski žutokrug, riječna kornjača i mosorska gušterica“, kazao je Jelić.

  „Hrvatski institut za bioraznolikost, Zoološki vrt i Veterinarski fakultet u Zagrebu uspješno surađuju na nizu projekata kojima se štite gmazovi, ali i priroda u cjelini“, rekla je dr. sc. Maja Lukač ističući da je neophodno nastaviti podizati svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša jer je to temelj za očuvanje životinjskih vrsta koje obitavaju na ovim prostorima.

  Sastanak Eazine stručne skupine za gmazove svake se godine održava u drugom zoološkom vrtu. EAZA okuplja više od tristo europskih zooloških vrtova i akvarija, a u sklopu nje djeluju stručne skupine za različite vrste životinja. Njihov je zadatak, među ostalim, podizati standarde držanja životinja u zoološkim vrtovima te njihova zaštita u prirodi.

  Odgovori

  Please enter your comment!
  Please enter your name here