Početna Izbor Znamo gdje pronaći Orašare, najveći božićni hit!

Znamo gdje pronaći Orašare, najveći božićni hit!

72
0

Blagdanska čarolija laganim korakom pokucala je na vrata i zavladala Zagrebom te time unijela u ova tmurna vremena veselje i toplinu oko srca. Polako, ali sigurno, u srce grada i obiteljske domove uvukli su se drveni orašari, najtraženija božićna figura već nekoliko godina. No znate li što taj drveni vojnik predstavlja i kako je postao must have božićni ukras?

Božićni orašar, poznat i kao drvena krckalica za orahe, nastao je u kasnom 17. stoljeću u Njemačkoj gdje simbolizira sreću koja tjera zle duhove. Gotovo svi orašari koji su nastali prije prve polovice 20. stoljeća su funkcionalni, što znači da su se koristili kao drobili za orahe, dok danas veliki dio orašar figurica služi samo kao dekorativni ukras.

Svjetsku popularnost je ipak stekao tek nakon adaptacije priče Orašar i kralj miševa (E.T.A. Hoffmann) u najpoznatiju baletnu predstava Orašar koju je skladao Petar Iljič Čajkovski. Kako je Orašar postao najgledanija izvedba u svijetu za vrijeme blagdana, tako su i drveni vojnici orašari postali dio stalne postave božićnih ukrasa u domovima, gradovima i dućanima.

Vjerujemo kako su vam se već odavno zavukli „pod kožu“, čak i onim najčvršćima, a ako ste i dalje u potrazi za jednim (ili više njih) koji će krasiti vaš dom, saznajemo da ih u raznim veličinama možete pronaći na Delmerionu.