Početna Moj Zagreb Zagreb.hr Zmije, pčele i komarci napadaju Zagrepčane

Zmije, pčele i komarci napadaju Zagrepčane

838
0

Autor:
Dajana Kos Bučar
[email protected]

pčelarOvo više nije slučajnost, priroda uzvraća udarac. Tako naši sugrađani uglavnom komentiraju proteklih dana zaredale dolaske zmija na zagrebačke kućne pragove, uvlačenje u automobile u najprometnijim ulicama, napade pčela na Trgu bana Jelačića i najezdu komaraca.

– Ne volim ih vidjeti ni na slici, kamoli uživo, a skoro sam stala na nju. Nosila sam unuka u naručju kad ono ispred ulaza u zgradu sunča se zmija! Tako sam vrištala da se odmah skupilo desetak susjeda da me smire – piše nam čitateljica s Perjavice, domećući pitanje – je li točno da oko kuća i zgrada moramo posipati sumpor, jer da od toga bježe?

Samo dan kasnije slična priča kilometar zapadnije, a prošli tjedan i akcija uklanjanja zmije koja se zavukla u automobil parkiran u Vukovarskoj ulici, pa u auto poznate manekenke također u centru Zagreba. Istovremeno, doznajemo od dežurnih pčelara, samo u protekla tri mjeseca intervenirali su 50-ak puta zato što su pčele iz čista mira navalile na građane. Kažu da ih je sve više u gradu jer bježe s pesticidima otrovanih njiva. Spoj velikog broja kišnih dana i sadašnje sparine idealan je za živote komaraca, tvrde stručnjaci. Zato sve više stanovnika metropole vodi bitku i s tim napastima.

Počinje zaprašivanje?
Kako javljaju mediji,a i sami smo se uvjerili u to, naši sugrađani se već danima muče sa najezdom komaraca.Prvi put u posljednjih desetak godina nije obavljeno proljetno zaprašivanje.A razlog je doista banalan-sa odabirom izvođača radova kasnilo se više od pet mjeseci.Građani su ogorčeni i s pravom nemaju razumijevanja bez obzira na nedostatak novca u gradskoj blagajni.Prvo ovogodišnje zaprašivanje počinje tek nakon 15.lipnja, najavili su iz Ekoderatizacije i Sanitacije, tvrtki koje se bave uništavanjem legla komaraca na području Zagreba.

Iz Gradskog ureda za poljoprivredu smiruju situaciju i kažu – zovite telefonski broj 2302-198.

Kad vam pak zaprijete pčele ili pak stršljeni, odmah nazovite službu 112. Oni će vas spojiti sa pčelarskim dežurstvom koje će vam stići u pomoć – kažu u Uredu za poljoprivredu. Svakako dopustite znalcima da riješe takvu situaciju.