Početna Vijesti Business Zlatne i srebrne kovanice – zašto ih volimo?

Zlatne i srebrne kovanice – zašto ih volimo?

95
0

Svatko od nas gotovo svakoga dana u džepu ili torbi pronađe poneku kunu ili lipu. Mnogi vjerojatno znaju da kune i lipe kao sredstvo plaćanje izdaje Hrvatska narodna banka, no nije opće poznato da se kovanje novca događa u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Hrvatski novčarski zavod d.o.o. državna je kovnica novca. Mjesto je to gdje se proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe) te prigodni kovani novac (zlatnici i srebrnjaci).

Osim toga, HNZ proizvodi i zlatne medalje i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Kako znati koju smo vrstu kovanice dobili na poklon?

Dobili ste prekrasnu prigodnu zlatnu ili srebrnu kovanicu te vas zanima o kojoj se vrsti otkova radi? Ukoliko se na kovanici nalaze natpis „Republika Hrvatska“, grb te nominalna vrijednost, radi se o kovanom novcu. Ukoliko kovanica nema ni jedno od tih obilježja, radi se o zlatnoj ili srebrnoj medalji.

Zlatnik „Čipkarstvo u Hrvatskoj“

Zlatna medalja „Krštenje“, foto: Branimir Kralj

Kako se kuju zlatnici i srebrnjaci ?

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju zlatnici i srebrnjaci? Put od ideje do gotove kovanice koju držite u ruci vrlo je zahtjevan i složen proces. Naši vrsni akademski kipari i kiparice kreiraju majstorska likovna rješenja. Ona prvo dolaze u grafičkom obliku te se zatim prenose na gipsani ili 3D model, po čijem se predlošku izrađuje alat za kovanje. Samo kovanje odvija se na posebnim prešama: u „pločicu“ od zlata ili srebra utiskuje se motiv koji se nalazi na alatu.

Izrada 3D modela

Izrada 3D modela Preša za kovanje Foto: Iva Komesar

Za posebne prigode poklonite – kovanicu

U našoj je zemlji dugačka tradicija poklanjanja zlata za posebne prigode kao što su rođenje djeteta, krštenje, prva pričest, krizma, pa čak i vjenčanje; čest je običaj da se mladencima poklanjaju dukati.

Zlato je poklon koji je vječno u modi. Stoga za posebnu priliku u životu vama drage osobe, poklonite nešto trajno: odaberite najljepši motiv zlatnika iz državne kovnice novca.

Svi zlatnici iz HNZ-ovog programa ujedno pripadaju kategoriji investicijskog zlata. Na taj način, osim impozantnog umjetničkog djela, dragoj osobi istovremeno poklanjate i svojevrsno ulaganje u budućnost.

Zlatnici dolaze zapakirani u elegantne kutije te se šalju kao vrijednosni paket, s punim osiguranjem vrijednosti proizvoda uračunatim u cijenu poštarine.

Tako ste u svega par klikova u HNZ-ovoj web trgovini riješili problem savršenog dara.

Osim u web trgovini HNZ-a, proizvode možete pronaći i kod prodajnih partnera.