Početna Vijesti Kultura ZFF: Michael i Na rubu Rusije osvojili Zlatna kolica

ZFF: Michael i Na rubu Rusije osvojili Zlatna kolica

1446
0
Michael Fuith

Proglašenjem nagrađenih sinoć je završio Zagreb Film Festival. Zlatna kolica za najbolji dugometražni igrani film osvojio je Michael, austrijskog redatelja Markusa Schleinzera, najbolji dokumentarac je Na rubu Rusije Michała Marczaka. Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji pripalo je Saši Banu za film Zemlja znanja.

Zlatna kolica za najbolji kratkometražni igrani film i nagradu u iznosu od 1000 eura osvojili su Ilker Çatak i Johannes Duncker za film Kad je Namibija bila grad. Posebno priznanje dodijeljeno je filmu Razmjena Erana Kolirina.

Među nagrađenima na ZFF je i scenaristička radionica Palunko na kojoj je ove godine sudjelovalo dvanaest mladih scenarista pod mentorstvom Dalibora Matanića, Danila Šerbedžije i Tomislava Zajeca. Posebnu pohvalu dobili su Sanja Đurić i Hrvoje Marin, a pobjednica sa scenarijem Staklenke je Lana Brčić.

U programu Kockice nagrada je pripala filmu Komba Tina Žanića.

Tin Žanić, Michael Fuith i Saša Ban (Foto: Nina Đurđević /ZFF)

Michael

Dobitnika glavne nagrade proglasio je Peter Suschitzky uz obrazloženje:

Trudili smo se da nađemo pobjednika u ovoj selekciji,  jer je bilo više vrlo snažnih i dirljivih filmova. Michael je težak i duboko uznemirujući film o ljudskom biću kojeg nitko ne može voljeti – pedofilu, čiji je, očito banalan život opisan s deprimirajućom ironijom, ali bez ikakvog umjetnog dramskog naglaska. Savršeno realiziran i duboko zastrašujući prikaz zla.

Redatelj filma Markus Schleinzer poručio je zagrebačkoj publici:

– Iako je bilo lako sakupiti novac za ovaj film, bilo ga je teško snimati jer kao redatelj-debitant trudio sam se biti beskompromisan i nisam želio raditi nikakve ustupke. Prvo poziv, a sada i ova nagrada dokazuju kako je vrijedilo tako se postaviti. Dijelim ovu nagradu s ekipom i posebice glumcima, ali i s kolegama redateljima iz zagrebačkog natjecateljskog programa. Nastavimo snimati!

Nagradu Zlatna kolica i novčanu nagradu u iznosu od 4000 eura, prihvatio je Michael Fuith, glavni glumac filma Michael. Zahvalio se riječima:

Još ne mogu shvatiti sve skupa… Ovo je velika čast. Sada konačno znam kako smo napravili dobar posao.

Michael Fuith (Foto: Nina Đurđević /ZFF)

Michael sadržajem jako nalikuje slučaju Austrijanke Natasche Kapusch koju je kao 10-godišnju djevojčicu oteo i zatočio pedofil Wolfgang Priklopil. Slučaj je užasnuo i austrijsku i svjetsku javnost, a njegove pojedinosti zahvaljujući Nataschinom bijegu, uglavnom su nam poznate. U filmu Michael pedofil također živi u privatnoj kući, žrtva mu povremeno pomaže u kućanskim poslovima, prijatelji i rodbina rijetko ga posjećuju, a iz slučaja Kampusch uzet je čak i odlazak na skijanje i izlazak sa žrtvom u javnost.

Na rubu Rusije

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film te novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura dobio je film Michała Marczaka Na rubu Rusije.  Članica žirija Amra Bakšić Čamo ponudila je sljedeće obrazloženje:

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobiva film koji nas je uvukao u intimni, jednostavni i vrlo stari svijet petorice muškaraca koji izolirani žive u divljini. Zadivila nas je izdržljivost filmske ekipe koja je mjesecima boravila u tom pustom i surovom svijetu i ipak uspjela snimiti divan, intimistički film pun humora i emocija.

Redatelj Michał Marczak zagrebačkoj publici obratio se video porukom:

Budući da snimam novi film nažalost nisam mogao doći u Zagreb i u zadnji sam tren morao odustati od dolaska. Kad čovjek snima film na neki način gubi nadu, počinje sumnjati u svoj rad. Ova nagrada mi je došla u najboljem mogućem trenutku, baš kad mi je trebao poticaj za daljnji rad. Zagrebe, puno ti hvala i nadam se da ćemo se vidjeti već sljedeće godine.

Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta (Foto: Nina Đurđević /ZFF)

Svečanost dodjele nagrada Zagreb Film Festivala završila je projekcijom recentnog filma Davida Cronenberga Opasna metoda koji će se i danas od 17 sati moći pogledati u kinu Europa. Naime, iako je natjecateljski dio programa završio Zagreb Film Festival traje i danas pa je to prilika da pogledamo neke od filmova koje smo propustili vidjeti prethodnih sedam dana. (Jasminka Kovačević /ZFF)