Početna Događanja Žene izvan okvira izlaze iz okvira!

Žene izvan okvira izlaze iz okvira!

636
0
Thoughtful man in blue suit sits on the windowsill

Projekt ”Žene izvan okvira” posvećen je većinom ženama i ženskim temama, no ovaj mjesec odlučile su iskoračiti na susjedni teren.

”Nama ženama nije toliko teško biti glasne, pričati o emocijama, izražavati svoje potrebe, dok su muškarci u tom području ipak malo zatvoreniji. Baš zato želimo na našem talk show-u dati prostor i njima. Nadamo se da će nas u ovom iskoraku podržati i žene i muškarci, jer smatramo kako je ova tema jednako bitna i jednima i drugima.” – poručuju začetnice projekta i voditeljice Hana Matejašić i Rajana Radosavljev.

Nalazimo se u razdoblju koje možemo slobodno nazvati „razdoblje konfuzije spolova“. Muškarci su kroz povijest dominirali, ratovali, vladali, bili skrbnici i glave obitelji. No, financijskom neovisnošću žena i promjenama koje su donijeli određeni ženski pokreti, dinamika odnosa se promijenila. Čini nam se kako je veliki postotak muškaraca danas zbunjen svojom novom ulogom. Ne znaju ni sami što današnje društvo očekuje od njih, niti što današnje žene od njih trebaju. Dok smo mi žene bile zaokupljene nužnom borbom za ravnopravnost i mijenjale svoje živote na bolje, Žene izvan okvira se pitaju – što se na tom putu dogodilo sa suvremenim muškarcem?

Postoje neka stara ali još uvijek aktualna društvena uvjerenja koja prikazuju lažnu sliku snažnog muškarca: „Budi muško“ – rečenica je koju je gotovo svaki muškarac čuo barem nekoliko puta u životu. Kroz društvo i odgoj često se provlači poruka – „muškarci ne plaču“. Takve iskrivljene predodžbe dovele su muškarce do toga da se boje pokazati emocije i povezati se sa srcem te da svoju muškost demonstriraju kroz moć. Sve to ima velike negativne posljedice na mušku psihu. Izražavanje emocija i potreba vitalan je dio našeg psihičkog zdravlja, a muškarci su generacijama odgajani da to ne čine – „ne budi pi*kica“.

”Teme koje inače obrađujemo u talk showu „Žene izvan okvira“ većinom su posvećene ženskoj snazi i ženstvenosti, no mislimo kako je u današnje vrijeme jednako važno posvetiti pažnju (re)definiranju pojma muškosti. I muškarcima i ženama bi ovo trebala biti važna tema za razmatranje i raspravu, jer kako ćemo drugačije surađivati i biti si podrška, ako se međusobno ne razumijemo?” – objasnile su Hana i Rajana

Na ovom talk show-u želimo istražiti:

  • Kako se današnji muškarci osjećaju?
  • Što je stvarna muška snaga?
  • Što muškarci žele u ljubavnim vezama?
  • Kako pokazati osjećaje i istovremeno zadržati muževnost?
  • Koje su razlike muškog i ženskog mozga na biološkoj razini?
  • Kako hormoni utječu na ponašanje i seksualnost muškaraca?
  • Je li istina da muškarci imaju strah od dugih monogamnih veza i braka?
  • Koja je uloga oca u obitelji?
  • Kako muškarci doživljavaju ženske pokrete i u kojim područjima života postoji neravnopravnost prema muškarcima?
  • Kako kao žene možemo pružiti podršku?

GOSTUJU:

Dr. Aleksandar Štulhofer, sociolog i seksolog
Dr.sc. Kristina Mlinac Jerković, neuroznanstvenica
Tomislav Senečić, certificirani integrativni terapeut EABP
Ivan Dečak, glazbenik

Ulaznice:

45kn – regularna
30kn – stajaća (uz šank)

Ulaznice možete kupiti u pretprodaji na https://www.ulaznice.hr/web/event/8/13530 ili na blagajnama kazališta Komedija.