Početna Moj Zagreb Novosti Zbogom žaruljama sa žarnom niti, stiže LED

Zbogom žaruljama sa žarnom niti, stiže LED

555
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

LED žaruljaDruštvo inovatora Sigma najavilo je do kraja godine u okviru “Energetskog sektora i sektora održive energetske politike'” i u okviru nacionalnog projekta “zeleneINOVACIJE – stvaramo zeleno gospodarstvo” predstaviti rezultate Studije o utjecaju na okoliš korištenjem LED u odnosu na rasvjetu sa žarnom niti. Istraživanje se provodi na razini Grada Zagreba i to za industrijski sektor, javnu uprava i domaćinstva.

U čemu je prednost LED rasvjete pitanje je na koje smo odgovor potražili kod Tomislava Marjanovića, predsjednik Društva inovatora Sigma.

– LED rasvjeta obuhvaća nekoliko bitnih prednosti, na primjer: pruža najveći stupanj uštede električne energije, najmanji stupanj zagađenja okoliša, ima izrazito dugi vijek trajanja do gotovo 100.000 radnih sati, ne sadrži živu i iznimno je izdržljiva na mehanička oštećenja. S LED rasvjetom godišnji bi račun za električnu energiju trebao biti manji od 15 do 75 eura uključivo i iznimno veliko smanjenje emisije CO2.

Odluke je Vijeća Europske unije o zabrani proizvodnje klasičnih žarulja pa se očekuje da ih do 31.12.2012. godine više neće biti u prodaji, čemu onda studija?

Obnovljivi izvori u gospodarstvu
Projekt “zeleneINOVACIJE – stvaramo zeleno gospodarstvo” pokrenuli su Društvo inovatora Sigma, Društvo za energetiku i obnovljive izvore energije Grada Zagreba Delta i Udruga poduzetnika u energetici i zaštiti okoliša Ekoenergo te društva M2 Euro Grupa, Ideator i japansko-korejska tvrtka Fawoo Ltd. Projekt će se provoditi do kraja srpnja 2015. godine, a počeo je ovih dana. Cilj mu je utjecati na poslovnu zajednicu kako bi se smanjili negativni učinci na okoliš i povećala efikasnost korištenja obnovljivih i zelenih resursa.

– Studija bi trebala jasno dokazati energetsku i ekonomsku prednost korištenja LED rasvjete. Izrada je u tijeku i rezultati će biti objavljeni krajem godine. Studija se izrađuje prema propisima i direktivama Europske unije te će sadržavati elemente i smjernice za provođenje održive energetske politike grada.

Za sada istraživanja se rade samo u Zagrebu. Zašto?

– Razumljivo, grad Zagreb najveći je potrošač električne energije za rasvjetu u ukupnoj godišnjoj potrošnji u Republici Hrvatskoj. Namjera nam je nakon uspješne izrade studije za Zagreb, isti model istraživanja i analitičke obrade primijeniti i na ostale veće hrvatske gradove te tako do kraja godine godine obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

[poll id=”27″]