Početna Moj Zagreb Novosti Završeno snimanje potresnog filma o Lei Deutsch

Završeno snimanje potresnog filma o Lei Deutsch

Izvor:
PRiredba Studio /Tomas Krstulović

na snimanju filma "Lea i Darija - Dječje carstvo"Padaju posljednje klape nakon 35 dana snimanja, dugih priprema, audicija i proba. Nadomak Zagreba, u Kloštar Ivaniću jučer je završeno snimanje dugo očekivanog filma redatelja Branka Ivande „Lea i Darija – Dječje carstvo“. Film je sniman na više autentičnih lokacija u Zagrebu i okolici, a sudjelovalo je puno poznatih hrvatskih glumaca.

Povodom završetka snimanja redatelj Branko Ivanda kratko je izjavio:

– Istovremeno sam sretan i ponosan i tužan. Sretan jer smo snimanje uspješno završili a pomalo tužan jer je ovom divnom iskustvu došao kraj. Ovo snimanje bilo je jedno nezaboravno putovanje i zahvalan sam svim njegovim sudionicima i cjelokupnom filmskom ansamblu. Svi smo bili kao velika obitelj i izvanredno surađivali, a to će gledatelji sigurno osjetiti.

SADRŽAJ FILMA “LEA I DARIJA – DJEČJE CARSTVO”

na snimanju filma "Lea i Darija - Dječje carstvo"U Zagrebu 1940. godine živi zvijezda kazališne scene – dvanaestogodišnja Lea Deutsch, mala step plesačica, glumica i pjevačica, koju nazivaju „čudom od djeteta“, hrvatskom Shirley Temple. Kada nastupa, rasprodane su predstave u velikom Hrvatskom narodnom kazalištu. Redatelj Strozzi i kompozitor Deči pišu i skladaju specijalno za nju operetu „Čudo od djeteta“. Sve hrvatske novine pišu o Lei kao o senzaciji, kao i njemački, austrijski i francuski tisak također. Lea s dječjom trupom Dječje carstvo gostuje po čitavoj Jugoslaviji. Iz Pariza dolazi snimatelj Pathea Gerard i snima dokumentarni prilog o njoj za tjedni žurnal jer Lea je fenomen, ljubimica publike i zagrebačkih kazališnih krugova.

Jednoga dana, iz Slavonskog Broda, sa svojom obitelji u Zagreb dolazi i dvanaestogodišnja Darija Gasteiger, također izuzetno talentirana step plesačica. Djevojčice se po prvi put sreću u Studiju za moderni ples europskog plesača Roda Rifflera. Bez pripreme i koreografije, počinju se spontano natjecati u svom plesnom umijeću. Oko njih se okupe oduševljeni ljudi, a Rod Riffler s oduševljenjem shvati da konačno ima savršenu podjelu uloga za svoju novu predstavu „Ivica i Marica“. Lea će biti Ivica, a Darija Marica!

Tadija, vrlo mladi student koji je došao iz provincije u Zagreb, zarađuje za život radeći u kazalištu kao scenski radnik. Od prvog je susreta fasciniran Leom. Njene nastupe prati premještajući kulise iza pozornice. Lea ga u početku gotovo i ne primjećuje.

Natjecanje između Gasteigerovih i Deutschovih

Čini se kako je neminovno natjecanje između obitelji Gasteiger i Deutsch. Obitelj Gasteiger je njemačkog podrijetla i u njihovoj kući se govori njemački jezik. Približavanjem nacizma Gasteigeri dobivaju na ugledu i gotovo ne komuniciraju sa židovskom obitelji Deutsch. Lein otac Stjepan vodi uglednu odvjetničku kancelariju, a majka Ivka dobro je obrazovana domaćica i prvakinja Zagreba u šahu. Premda „u rukavicama“, do prvog otvorenog sukoba između dvije majke dolazi kada poznata zagrebačka modistica sašije dvije različite haljine za nastup Lee i Darije, ali od istog materijala.

Obiteljski sukob ne prenosi se na Leu i Dariju; upravo obratno – potiče njihovo sve intimnije prijateljstvo i sazrijevanje. Publika ih obožava, a privatni život vodi ih kroz iste krize, dileme, ali i emotivna iskušenja. Kada Leina teta počini samoubojstvo zbog nesretne ljubavi, zajednički doživljavaju i prvo iskustvo sa smrću.

Iz Zagreba odlaze prvi transporti Židova. Među njima je i nježni homoseksualni plesač Rod Riffler za kojeg se otkrilo da je zapravo osječki židov Raul Ungar. Kasnije će doći poštanska karta iz koncentracijskog logora Jasenovac u kojoj prijatelj obitelji Deutsch javlja kao je Rod umro od gladi.

Kada je u Zagrebu viđen Patheov žurnal s reportažom o Lei, obitelj Gasteiger putuje s Dariom u Berlin, gdje snimaju promidžbeni materijal za poznatu producentsku kuću UFA.

Za to vrijeme biva objavljen dekret kojim se židovskoj djeci zabranjuje redovito pohađanje škole, ali Lea posebno teško prima zabranu ulaska u Hrvatsko narodno kazalište.

Nenadano se pojavljuje Tadija u novom svjetlom baloneru dajući na znanje, da je njegova politička karijera u usponu. Obitelj Deutsch je zgrožena i preplašena, ali vrlo brzo shvate da im Tadija želi pomoći. Ne vjeruju da bi se Lei moglo nešto dogoditi, jer ona je bila toliko voljena i cijenjena. Ipak, pokrštavaju je uz pomoć Tadije na katoličku vjeru.

U starom kaputu sa žutom zvijezdom

na snimanju filma "Lea i Darija - Dječje carstvo"Lea je sada već četrnaestogodišnja djevojčica, u starom sivom kaputu sa žutom zvijezdom. U kazalište više ne smije ni ući. Kod Deutschovih u stan doseljava Tadija koji je Leinom ocu Stjepanu Deutschu pomogao da se sakrije u Bolnici sestara milosrdnica. Leina mama, Ivka Deutsch pokušava pobjeći s djecom, Leom i Sašom u partizane, ali nakon dvije noći čekanja u Karlovcu, unatoč primljenom novcu, ne pojavljuje se čovjek za vezu pa je prisiljena vratiti se u Zagreb. Tadija prosi Leu želeći joj spasiti život, ali ona je premlada i ne dobiva dozvolu za udaju.

U Zagreb se vraćaju Gasteigeri i Darija se sastaje s Leom. Spojile su ih školske kolegice, koje svakodnevno i tajno Lei donose knjige i teke iz škole s nadom da će joj se dozvoliti privatno polaganje razreda na kraju godine. Darija tajno uvlači Leu na kazališnu galeriju, dok ona nastupa na pozornici.

U zadnjem transportu Židova za Auschwitz, 1943. godine odvode Ivku, Leu i malog Sašu. U vagonu koji se negdje noću zaustavio u nekoj pustopoljini, Lea doživljava halucinaciju u kojoj svi sretni plešu step, i putnici za Auschwitz i njemački stražari.

Tadija i Stjepan Deutsch preživjeli su rat. Gasteigeri su bježali glavom bez obzira pred partizanima i gubi im se svaki trag negdje u Austriji. Ekipa filma Dječje carstvo – Lea & Darija 2008. godine pronalazi u Insbrucku, u jednom malom stanu, sedamdesettrogodišnju Dariju Gasteiger. Darija je zaboravila hrvatski jezik i ničega se ne sjeća.

[nggallery id=149]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here