Početna Moj Zagreb Novosti Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obilježio 65. godišnjicu djelovanja

Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obilježio 65. godišnjicu djelovanja

63797
0

Foto: PRESSZavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ obilježio 65. godišnjicu djelovanja.

Svečanom konferencijom prigodno je obilježeno 65 godina uspješnog djelovanja Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u pružanju javnozdravstvenih usluga, a sama svečanost simbolično je upriličena na Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posvećen vektorima, organizmima koji prenose uzročnike bolesti. Važnost ulaganja u vlastito zdravlje te sustavnog unaprjeđenja kvalitete javnog zdravstva, kao i dugogodišnji uspješan rad Zavoda, prepoznali su i svojim dolaskom podržali predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Uoči svečane konferencije ovom je posebnom prigodom snimljena i milenijska fotografija djelatnika Zavoda, a na njoj su im se pridružili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović te gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, koji su se potom okupljenima obratili i na samoj svečanosti.

Dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, u svom se obraćanju osvrnuo na bogatu povijest Zavoda, ali i na brojne nove projekte kojima se znatno unaprjeđuje kvaliteta usluge koju Zavod nudi građanima.

Želim osobno zahvaliti svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima našeg Zavoda koji su svojim predanim radom i iznimnim znanjem pridonijeli poboljšanju kvalitete zdravstvene usluge u Hrvatskoj, ali i omogućili uspješan razvoj Zavoda. Upravo zbog rezultata takvog rada danas se možemo pohvaliti brojnim novostima koje predstavljamo upravo na Svjetski dan zdravlja u Zavodu koji nosi ime Andrije Štampara, vizionara i predanog zagovornika ideje javnog zdravstva. Osobito smo ponosni na naš Centar za preventivnu medicinu, čija ćemo vrata danas otvoriti i tako dodatno unaprijediti kvalitetu rada te pridonijeti zdravlju naših sugrađana.“istaknuo je dr. Šostar.

Neke od novosti koje su spomenute na svečanoj konferenciji odnose se na novi projekt Zavoda, Oznaku kontrolirane kvalitete, koja pruža dodatnu sigurnosti po pitanju zdravstvene ispravnosti i kvalitete prehrambenih proizvoda. Cilj projekta je pružanje stručne pomoći poslovnim subjektima u poslovanju s hranom te zdravstveno sigurnog proizvoda potrošačima, a u svrhu prevencije štetnih čimbenika koji mogu biti prisutni u prehrambenim proizvodima i koji mogu imati negativan utjecaj na zdravlje.

Istaknuto je i kako se Zavod tijekom svoje bogate povijesti i plodonosnog djelovanja vodio vizijom dr. Andrije Štampara, jednog od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije i najznačajnijeg promicatelja ideje javnog zdravstva, po kojemu je Zavod i dobio ime. Osnovni cilj djelovanja Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ je očuvanje i unaprjeđenje zdravlja građana te poboljšanje kvalitete života, što uvelike podrazumijeva prevenciju širenja bolesti, educiranje i savjetovanje građana, poboljšanje životnog i radnog okruženja te zaštitu okoliša.

Nakon svečane konferencije predsjednik RH Ivo Josipović i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić otvorili su Centar za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji će građanima, između ostalog, ponuditi preventivne liječničke preglede i savjetovanja, testove intolerancije na hranu (270, 180, 90 i 22 namirnice), izrade individualnih programa prehrane, izrade individualnih programa tjelesne aktivnosti i analize tjelesne mase te brojne druge medicinske testove, pretrage i usluge.

Centar za preventivnu medicinu građanima će omogućiti čak i genska testiranja, odnosno DNA testove koji daju odgovor na pitanje kako geni utječu na reakciju pojedinca na prehranu i vježbanje, a dobiveni rezultati omogućit će kvalitetniji pristup prehrani i tjelesnoj aktivnosti, čime se zdravstveni status može znatno poboljšati. Unutar Centra za preventivnu medicinu djelovat će i telefonsko savjetovalište za unapređenje zdravlja te e-mail savjetovalište.

Tjedan posvećen zdravlju, u kojemu je Zavod predvidio brojna događanja i aktivnosti, završava u subotu, 12. travnja, prigodnim javnozdravstvenim događajem pod nazivom „Zavod Zagrebu“. Tad će se na Cvjetnom trgu građanima ponuditi brojni besplatni zdravstveni pregledi i savjetovanja te edukativni sadržaji.

Dan otvorenih vrata Centra za preventivnu medicinu

Centar za preventivnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ svoja će vrata za sve građane službeno otvoriti u utorak, 8. travnja, a tom je prigodom upriličen i Dan otvorenih vrata. Građani će tako imati priliku upoznati se s uslugama koje Centar nudi u svrhu očuvanja i unaprjeđenja zdravlja, usvajanja zdravijeg stila života te prevencije bolesti, a u vremenu od 9 do 15 sati građanima će biti omogućeni besplatni pregledi, pretrage i savjetovanja.

Oni koji na Dan otvorenih vrata posjete Centar za preventivnu medicinu na adresi Mirogojska cesta 16, imat će priliku besplatno napraviti preventivni liječnički pregled, EKG, spirometriju, analizu tjelesne mase uz preporuke primjerene tjelesne aktivnosti, mjerenje krvnog tlaka, kontrolu šećera u krvi te će se moći savjetovati s nutricionistom. Građani će u Centru na raspolaganju imati interdisciplinarni tim stručnjaka koji se sastoji od liječnika specijalista javnog zdravstva, profesora kineziologije, nutricionista, medicinske sestre i drugih stručnjaka prema potrebi.