Početna Vijesti Kultura Zatvoren kulturno-umjetnički event u centru grada – ‘U KRUGU ŠKOLE 2’

Zatvoren kulturno-umjetnički event u centru grada – ‘U KRUGU ŠKOLE 2’

Spread the love

Foto: PRESSOd 30. listopada do 11. studenog odvijala se nova izložba umjetničkih radova učenika, u četiri zagrebačka donjogradska bloka, u novoformiranim ‘mikro-galerijama’ na potezu: Frankopanska-Ilica-Gundulićeva-Masarykova .

Riječ je o projektu/izložbi ‘U krugu Škole 2’ koji provodi Udruga bivših učenika ŠPUD-a (UBU) u suradnji s Primijenjenom. Otvorenju izložbe prethodilo je, baš kao i 2009. kad je začet i proveden projekt ‘U krugu Škole 1’, okupljanje svih posjetitelja ispred zgrade ŠPUD-a, koji su zatim u povorci krenuli u razgledavanje umjetničkog postava u izlozima 45 poslovnih prostora (od butika, zlatarnica, galerija, čokolaterije, banaka, te drugih obrtničkih radnji i trgovina) gdje su bili izloženi radovi svih odjela učenika Škole. Postavom izložbe u izloge poslovnih prostora nastoji se skrenuti pažnja na umjetnost u stvaranju koja se odigrava u srcu grada, a u središtu je prije svega briga za rad učenika, briga za rad umjetnika adolescenta te njegov razvojni put. Upravo na brzinu izmjene i nestajanja poslovnih prostora u centru grada, a samim time i njihovih sadržaja ukazuje ovogodišnji projekt ‘U krugu Škole 2’. Uvodni dio iz Kataloga pročitala je mlada hrvatska glumica Anica Kovačević. Uspjeh projektu poželjela je dr.sc. Irena Kraševac, s Instituta za povijest umjetnosti, jedna od stručnih suradnica udruge UBU u proteklom, a i u budućem periodu. Tom prigodom je voditeljica i povjerenica Odbora Arhitektura i djeca pri UIA, Mia Roth Čerina, istaknula: ‘ Kad je organiziran prvi javni izlaz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u prostor grada, akcija ‘U krugu Škole’ je prepoznata i nagrađivana zbog načina na koji je skrenula pažnju na vrijednost rada Škole, ali i lokacije u centru i doprinosa njegovoj vitalnosti. Uz to, akcija je upozorila na sve veće zapostavljanje tema vezanih uz oblikovanje u obrazovanju i medijima. Događaj je tako promovirao vrijednost likovne pismenosti u današnjem vizualno komunicirajućem društvu.
Međutim, čini mi se da je danas vrijednost ovakve akcije mnogo veća, jer, osim promoviranja rada škole i značaja vizualne pismenosti, posredno upozorava na sveprisutnu pojavu kojoj svjedočimo diljem grada: zamiranje gradskih lokala i propadanja najvitalnijeg segmenta urbane scene prema kojem razlikujemo vitalni centar i onaj kojeg je zahvatila atrofija. Idući korak bi bilo aktiviranje raznih lokala kao izložbenih punktova za prikaz rada škole ili danas djelatnih bivših učenika ŠPUD-a. Za svaku su pohvalu napori koji su učinjeni da se ovakva atomizirana izložba ponovno upriliči u centru grada, a do idućeg izdanja se možemo nadati da će u njoj sudjelovati i prostori čiji su izlozi danas oblijepljeni pakpapirom.’
2011.g. UBU je dodijeljena prva nacionalna UIA Architecture & Children Golden Cubes -nagrada za institucije, za projekt ‘U krugu Škole 1’.
‘Naša želja je da izložba ‘U krugu Škole’ u narednom razdoblju doista zaživi kao bitno kulturno-umjetničko i edukativno događanje u centru Zagreba, i zaista nas veseli entuzijazam učenika ŠPUD-a, susretljivost, gostoljubivost i umjetnički senzibilitet vlasnika dućana u čijim su izlozima radovi bili izloženi, a posjećenost izložbe u proteklom periodu samo je potvrda atraktivnosti i umjetničke vrijednosti ovog projekta,’ istaknuli su voditelji UKŠ2.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here