Početna Moj Zagreb Karijera Zamirisale zagrebačke jagode

Zamirisale zagrebačke jagode

712
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Dani zagrebačkih jagoda (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Kao što imaju svoje vizure, gradovi imaju i svoje mirise. U Zagrebu su to prepoznatljivi mirisi kave, čokolade, a kraj svibnja i gotovo cijeli lipanj pratit će nas i mirisi jagoda. Službeno, Dani zagrebačkih jagoda počeli su jučer, neslužbeno kada je postavljen prvi štand. Ne čekajući protokol, proizvođači su odmah krenuli u s robom u promet jer poznato je kako ovo mirisno i slatko voće treba što prije stići do kupca.

Po čemu su zagrebačke jagode drukčije od ostalih? Postavite li ovo pitanje Emilu Turku, pročelniku gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo odgovor će biti da su među najkvalitetnijima. Brusila su se znanja i vještine uzgoja godinama, a sada se jagode izvoze u Švedsku, čeka ih austrijsko i njemačko tržište.

Možda su zagrebačke jagode toliko slatke i mirisne i zato što se godišnje njihova proizvodnja subvencionira s gotovo pola milijuna kuna, dok cjelokupnu poljoprivredu Grad i Županija dotiraju s 12 milijuna. Jagode čine gotovo polovicu ukupne voćarske proizvodnje Zagreba. Postale su gotovo poput šestinskog kišobrana simbolom Zagreba barem na mjesec dana.

Dani zagrebačkih jagoda (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Dani zagrebačkih jagoda održavaju se dvanaestu godinu zaredom. Trajat će do 25. lipnja ili dok sve dok bude plodova i štandova na kojima će se nuditi 31 lokaciji u gradu. Za sada prodaje ih isključivo njihov miris kojemu je teško odoljeti, prodaje ih svježina od koje blistaju, privlačan izgled. Možda se za koju godinu pojave proizvodi od jagoda poput svježeg prirodnog soka ili zagrebačkog kolača od jagoda… ali do tada preostaje uživanje u jednostavnom i ukusnom svježem plodu.

[poll id=”23″]