Početna Izložbe Zajedništvo hrvatskih i francuskih umjetnika u Galeriji Greta

Zajedništvo hrvatskih i francuskih umjetnika u Galeriji Greta

U utorak 17. kolovoza, u Galeriji Greta (Ilica 92), otvorit će se izložba pod nazivom “Non-places” na kojoj će svoje radove predstaviti sedam umjetnika – Nina Iris Bešlić i Vesna Šantak iz Zagreba te Vanessa Ancelot, Anthony Chatain, Marie Dekerle, Jérémy Faivre i Joanna Wong iz Pariza. Izložba se u Galeriji Greta održava po treći put i odraz je dugogodišnje suradnje umjetnika iz Francuske i Hrvatske.

Upravo je Joanna Wong u kratkom tekstu pojam Non-places” opisala kao zamišljena i nestvarna mjesta, odnosno mjesta koja egzistiraju u našem subjektivnom svijetu oslanjajući se na francuski pojam “Non-lieux” (Quelque chose qui n’a pas lieu.). “Non-lieux” je mjesto kojeg nema ili događaj koji se nikada nije dogodio.

Međutim, francuski antropolog Marc Augé “Non-places” definira kao prolazna, tranzitna mjesta, lišena individualnih obilježja kao što su autobusne stanice, kolodvori, gradski trgovi, aerodromi, igrališta, pješački prijelazi…

Izložba u Galeriji Greta daje viđenje ovog pojma od strane sedmero umjetnika iz Zagreba i Pariza, koji značenje pojma promatraju u nešto širem kontekstu. Kako to izgleda, možete od danas pogledati u Ilici na broju 92 do 23. kolovoza.

Izložbu će otvoriti francuski operni pjevač Benoit Duc vokalnom izvedbom iznenađenja.

u galeriji Greta

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here