Početna Mozaik Zagreb željno iščekuje nastavak suradnje Kina Europa i Zagrebačke filharmonije

Zagreb željno iščekuje nastavak suradnje Kina Europa i Zagrebačke filharmonije

1068
2
Uspješna suradnja kina Europa i Zagrebačke filharmonije na filmu Charlieja Chaplina

U ponedjeljak 2.ožujka, Charlie Chaplin posljednji je put (barem koliko nam je zasad poznato) odigrao lik Skitnice na platnu Kina Europa, a uz pratnju orkestra Zagrebačke filharmonije. Koncept spajanja jednog od najpoznatijih nijemih filmova s live nastupom ZG filharmonije, koja je izvodila orginalnu glazbu iz filma, pokazao se kao izuzetan uspjeh.

S tim se slaže i ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i potvrđuje činjenicom da je u prvotnom planu bilo samo pet izvedbi, a na kraju su zbog povećanog interesa došli do ukupno 11 projekcija.

“Zbog toga smo izuzetno zadovoljni, a filmski ciklus zajedno s Kinom Europa želimo nastaviti i iduće godine. Planiramo još jedan film Charlieja Chaplina, ali i jedno iznenađenje. Posebno nam je drago što se koncept svidio mladima i onima koji inače ne slušaju klasičnu glazbu. Projekt je definitivno Zagrebačku filharmoniju dodatno približio različitim tipovima publike”, tvrdi Boch.

(video snimljen prije nego su dogovorene dodatne projekcije)

Kao jedan od glavnih razloga uspjehu, naveo je “nagomilanu” pozitivnu energiju u dvorani. “Riječ je o filmu uz koji se smijete, koji rado dolaze pogledati i djeca, a kada svemu pridodate lijepu glazbu i skečeve samog Charlieja Chaplina koji je i nakon toliko godina ljudima zanimljiv i smiješan, dobijete doista izvrsnu i pozitivnu atmosferu. A to nam svima treba”.

Dobru zabavu za publiku ističe i dirigent Krešimir Batinić naglasivši kako Chaplinovi filmovi uz glazbu lokalnog ili nacionalnog orkestra nisu rijetkost u svijetu. “Jako sam se iznenadio kada sam prvi puta istražio ovu tematiku i shvatio da se Chaplinovi filmovi na ovaj način prikazuju po cijelom svijetu, u velikim dvoranama i s puno većim orkestrima nego što je naš. Nije Zagreb po tome poseban, ali smo ipak jedini u Hrvatskoj koji smo tako nešto realizirali. I tu bih svakako pohvalio orkestar Zagrebačke filharmonije s kojim je pravi užitak raditi. Ekipa je izuzetno zahvalna, spretna i nekada mi zaista jako olakšaju posao”

Pripreme dirigenta i orkestra u ovom slučaju podosta se razlikuju od uobičajenih, pri čemu se od dirigneta traži da u svakom trenutku prati film, a glazbu gotovo pa nauči napamet. “Moram itekako pratiti film, iako u partituri piše što se točno događa na platnu tako da uvijek imam neku orijentaciju gdje sam i što sam. Naravno, ne može uvijek biti sto posto točno, ali najbitnije je da završimo zajedno s filmom. Za razliku od Krstarice Potemkin koju smo radili prošle godine, Chaplin je malo lakši jer nema toliko momenata gdje glazba mora biti u sekundu pogođena s filmom. Bitno je uzeti dobar tempo i to je to.”

“Nama muzičarima je ovako nešto jako zanimljivo i zabavno jer nemamo prilika baš često sudjelovati u tome. Pripreme su lakše jer glazba opet nije toliko kompleksna. Upravo zato nas i vesele ovakve prigode jer nije toliko zahtjevno, a popraćeno je smijehom i dobrom zabavom u publici”, opisuje Aleksandar Jakopanec na violi.

I on priželjkuje da se suradnja Kina Europa i Zagrebačke filharmonije nastavi, a potajno “navija” za jednu reprizu: “Nosferatu mi se svidio, iako nisam bio u ekipi koja je to izvodila. Mislim da je Nosferatu definitivno jedan od najboljih u povijesti nijemih filmova.”

U svakom slučaju, Zagrepčani željno iščekuju nove nastavke projekta u kojem se mogu “zavaliti” u svoje sjedalo u kinu te uživati u filmskim klasicima i live klasičnoj glazbi. Projekcije Chaplina privukle su publiku najrazličitijih dobnih skupina, počevši s djecom od 2 i 3 godine. Ujedinili su se ljubitelji filma i klasične glazbe čime je stvorena atmosfera iz koje su svi izlazili nasmijani, vedri i pozitivni.

Uspješna suradnja kina Europa i Zagrebačke filharmonije na filmu Charlieja Chaplina

 

2 Komentari

Comments are closed.