Početna Vijesti Kultura Zagrebački solisti: Izazov nazvan Šest zagrebačkih koncerata

Zagrebački solisti: Izazov nazvan Šest zagrebačkih koncerata

623
1

Zagrebački solistiŠest zagrebačkih koncerata naziv je projekta Zagrebačkih solista  napravljenog po uzoru na šest brandenburških koncerata Johana Sebastiana Bacha koji je predstavljen danas, a zamisao je stara tri godine. U novoj, 57. koncertnoj sezoni, na svakom će koncertu izvesti po jedan brandenburški i jedan zagrebački koncert. Također, paralelno će raditi na izdvajanju partitura, kao i na studijskom snimanju svakog koncerta.

Šest vodećih hrvatskih skladatelja, koji su napisali i još pišu zagrebačke koncerte su: Berislav Šipuš, Krešimir Seletković, Srđan Dedić, Davorin Kempf, Srećko Bradić i Mladen Tarbuk, koji je skladao prvi zagrebački koncert. Praizvedba prvog koncerta bit će 26. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Posao je veoma zahtijevan jer instrumentacija i forma moraju biti identične Bachovima, a tematika i glazbeni jezik originalni i suvremeni. Ipak “isplatit” će se s obzirom na gostovanja zagrebačkih solista i na svjetske turneje. Kao što je poznato od 1953. godine kada su osnovani do danas imali su više od tri tisuće koncerata na najznačajnijim svjetskim pozornicama s repertoarom baroknih, klasičnih, romantičnih i suvremenih djela. Posebnu pozornost posvećuju stvaralaštvu hrvatskih autora.

Već sutra Zagrebački solisti u Kyoto i Toride, a nakon japanske turneje gdje će se zadržati tjedan dana svirat će u Beču.

Projekt Šest zagrebačkih koncerata ostvaruje se u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i “Cantusom”, a potaknuo ga je umjetnički voditelj Ansambla Borivoj Martinić Jerčić.

[youtube Zpf38dQpMzk nolink]

1 Komentar

Comments are closed.