Početna ZG vodič Trgovine, usluge Zagrebačke jagode – i ove godine najslađe!

Zagrebačke jagode – i ove godine najslađe!

1752
0

zagrebačke jagode (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Mirisne i slatke, tek ubrane – zagrebačkim jagodama teško je odoljeti. Nude se na 36 lokacija u gradu po cijeni od 10 kuna pa su povoljnije i neusporedivo su kvalitetnije pa čak i jeftinije od robe koja se nudi u trgovačkim centrima.

Zagrebačkim jagodama teško je odoljeti, a do 12. lipnja za to nema niti potrebe jer traju Dani zagrebačkih jagoda. Otvoreni su danas po 13. puta. Glavnina ponuđača, njih 51 koji sudjeluju u manifestaciji proizvodi ih baš u Zagrebu, a 24 ih je s područja županije.

“Sve je to zahvaljujući zajedničkom sporazumu o suradnji Grada Zagreba i Zagrebačke županije o subvencioniranju naših poljoprivrednih proizvođača”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić i napomenuo kako je Grad Zagreb prošle godine kroz potpore i subvencije izdvojio preko 700 tisuća kuna. Nada se kako će se iznos i povećati, s obzirom na veliko zanimanje i samih proizvođača.

zagrebačke jagode (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je da proizvođači jagoda svake godine, kroz subvencije koje osigurava Zagrebačka županija, zasade tristo do petsto tisuća sadnica. “Zagrebačka županija za to izdvaja iz proračuna oko petsto tisuća kuna”, rekao je Kožić. To su, s obzirom na proračun Zagrebačke županije, značajna sredstva, ali ono što iza toga slijedi – domaće i svježe jagode za Zagreb i okolicu – čini zadovoljstvo da iz godine u godinu možemo podržavati i pomagati domaće jagodare, kazao je.

zagrebačke jagode (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Dani su organizirani u suradnji s Udrugom uzgajatelja jagoda Grada Zagreba i Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”. Proizvodnja jagoda čini gotovo polovinu ukupne voćarske proizvodnje Zagreba. Područje Zagreba i njegove okolice zbog svojih komparativnih prednosti za proizvodnju jagoda temeljenih na povoljnim klimatskim i drugim uvjetima postalo je prepoznatljivo područje najintenzivnijeg uzgoja jagoda u Hrvatskoj.

[infopunkt 3053&video=01 nolink]

Bandić: Nakon jagoda, za 10-tak dana
stižu zagrebačke trešnje

[infopunkt 3053&video=02 nolink]

Kožić: Županija subvencionira sadnice
s 500.000 kuna

[infopunkt 3053&video=03 nolink]