Početna Izbor Zagrebačka zvjezdarnica – privilegija besplatnog pogleda u noćno nebo

Zagrebačka zvjezdarnica – privilegija besplatnog pogleda u noćno nebo

3575
0

Kao dodatak večernjoj šetnji po uvijek praznom Gornjem gradu u kasnijim satima (osim za vrijeme održavanja Dvorišta) ili kao glavni događaj večeri, posjet Zvjezdarnici u Zagrebu preporuka je koju ne bi smjeli propustiti. Naravno, uz uvjet da je noć vedra i nebo čisto od oblaka. Mogućnost besplatnog pogleda teleskopom u noćno nebo bilo kojeg dana u tjednu od utorka do petka, bez najave i rezervacije, uz zanimljive i pristupačne djelatnike spremne na sva pitanja, privilegija je koju ima malo koji grad u svijetu. Plus sjajan pogled – noćna 360 ° otvorena panorama s vrha tornja.

Zvjezdarnica Zagreb se nalazi na Popovom tornju na vrhu Gornjeg grada, u Opatičkoj ulici 22 iznad Muzeja grada Zagreba. Popov toranj sagrađen u 13. stoljeću jedina je preostala građevina obrambenog sustava zagrebačkog Gradeca koja je štitila grad sa sjeverne strane. Od 1903. godine na vrhu Popovog tornja nalazi se Zvjezdarnica s kupolom i teleskopom utemeljena zahvaljujući poticaju Hrvatskog prirodoslovnog društva. Iza Drugog svjetskog rata, općenitim padom znanstvenog značaja zvjezdarnica u urbanim područjima i popularizacijom astronomije, Zvjezdarnica se okreće prema građanstvu i mladima kao potpora školskoj astronomiji. Nabavkom novog elektrificiranog teleskopa u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, planetarija (koji je danas u Tehničkom muzeju), programima promatranja neba za građanstvo i škole, obnovom i preuređenjem prostorija u osamdesetima, te modernizacijom i postavljanjem nove kupole u devedesetima, Zvjezdarnica je postala bitan faktor na zagrebačkoj i hrvatskoj prirodoslovnoj/astronomskoj sceni.

U novom stoljeću, točnije 2007. u Zvjezdarnici je postavljen novi moderni teleskop s posebnom dodatnom opremom (koji se koristi za građanstvo i škole), a godinu kasnije i detektor kozmičkog zračenja – prvi takve vrste u RH (za znanstvena istraživanja). Tako je danas pomoću novog teleskopa moguće vidjeti Mjesec, Jupiter (posebno dobro u 4. mjesecu), Saturn (u 6 mj.), otvorene i kuglaste skupove zvijezda, sustave dvojne zvijezde i sazviježđe Orion, a stari teleskop se koristi za promatranje sunca preko dana (za školske grupe, građani pojedinci samo po najavi).

Posjet Zvjezdarnici mora se uskladiti s povoljnim vremenskim prilikama kako bi mogli nesmetano promatrati nebo, dok termine i teme posjećenih popularnih predavanja koja se održavaju u dvorani ispod kupole provjerite na webu. Preporuka: predavanja srijedom u sklopu tzv. Popularne srijede. U sklopu Zvjezdarnice nalazi se i knjižnica/čitaonica, održavaju se izložbe, edukacije i izdaju povremene publikacije. Pojedinačni posjeti građana Zvjezdarnici Zagreb na adresi Opatička 22 besplatni su i mogući utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom u večernjim terminima od 20:00-22:00 (od 16. kolovoza do 30. travnja) i 21:00-23:00 (od 01.svibnja do 15.kolovoza). Detaljnije informacije možete naći na zvjezdarnica.hr