Početna Vijesti Business Zagrebačka zimska služba – spremna!

Zagrebačka zimska služba – spremna!

Spread the love

Zimska službaSvake godine, nakon što padne prvi snijeg, Zagrepčani bruje o nespremnosti Zimske službe.

Ipak, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek uvjerava sugrađane da je ZZS jedna od najbolje organiziranih u Europi i nešto čime se Grad definitivno može pohvaliti.

U prigodi smotre Zimske službe, koja se već tradicionalno organizira u bazi na Žitnjaku neposredno prije početka zimske sezone (1. studeni), od gradskih vlasti moglo se čuti da su Zagrepčani s razlogom navikli na visoki standard funkcioniranja Grada u zimskim uvjetima, a to niti ove godine neće izostati. Za terenski rad, puna 24 sata dnevno, spremno je 227 ekipa raspoređenih u 14 baza. Njihov zadatak je održavanje prohodnosti i sigurnosti odvijanja prometa na ukupno 2.500 kilometara prometnica. Prema informacijama koje su stigle od direktora podružnice Zagrebačkih cesta Alena Gospočića, ekipe će na raspolaganju imati 11.000 tona soli, a prema u rezervi stoji još dodatnih 10.000 tona što je, uvjeren je Gospočić, dovoljno za najdulje i najteže zime. Svaka ekipa raspolaže s jednim teretnim vozilom opremljenim ralicom i raspršivačem soli, a sva vozila su opremljena GPS uređajima koji će u svakom trenutku bilježiti njihovu lokaciju. Upravo će GPS sustavi biti od posebne pomoći ako i kada se ukaže potreba za preusmjeravanjem određenog vozila na druge lokacije.

Osim toga, u bazi na Žitnjaku postavljen je i GPS sustav u kojeg je instaliran sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolnicima. Sustav funkcionira tako da putem senzora na 17 odabranih lokacija dojavljuje trenutačno stanje kolnika – temperaturu (kolnika i zraka), vlažnost kolnika i ledište s obzirom na slanost kolnika, kao i informacije o padalinama i magli. Upravo bi ovaj sustav trebao biti ključna mjera za pokretanje preventivnih reakcija na najkritičnijim točkama u gradu.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here