Početna Izbor Zagrebačka filharmonija proslavlja 150. obljetnicu

Zagrebačka filharmonija proslavlja 150. obljetnicu

2
0
Zagrebačka filharmonija - korizmeni koncert2
Zagrebačka filharmonija - korizmeni koncert

Svečani koncert kojim Zagrebačka filharmonija proslavlja 150. obljetnicu održat će se u četvrtak, 25. veljače 2021. godine s početkom u 20:30 sati. Koncert će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu bez publike, ali u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatske radiotelevizije. Izvedbom će ravnati nedavno izabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije, Dawid Runtz, a na programu Svečanog koncerta su: Dramatska predigra, op. 25a Blagoja Berse, Vltava Bedricha Smetane, Nokturno i Kamene zvijezde Dubravka Palanovića te Bolero Mauricea Ravela.

Koncert će započeti tematski ozbiljnom Bersinom Dramatskom uvertirom, op. 25a koja je skladana krajem 19. stoljeća, nedugo nakon nastajanja Zagrebačke filharmonije. Dramatska uvertira trebala je biti prvi stavak nedovršene Simfonije u c-molu na čijoj naslovnici je skladatelj dopisao: „Četiri moje životne uspomene“, a zatim i „Tragična simfonija (svaki čovjek doživljava neku tragediju“).

Vltava, simfonijska pjesma Bedřicha Smetane najpopularnija je iz ciklusa Moja domovina (1874.-1879.). Vltava je satkana od uzvišene ljubavi prema domovini, naciji i zavičaju.
U 21. stoljeću Zagrebačka filharmonija i dalje nastupa u svom Zagrebu, u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta, a svestranost i kvalitetu glazbenika koji čine orkestar dokazuju Nokturno i Kamene zvijezde, dva stavka iz Suite iz Hrvatske suvremenog hrvatskog skladatelja i člana dionice kontrabasa Zagrebačke filharmonije – Dubravka Palanovića.
Svečani koncert završavamo Bolerom, najpoznatijom skladbom Mauricea Ravela. Uz konstantni ritam, kroz skladbu se postepeno predstavljaju instrumenti. Čarobnim vezom uvijek iste teme skladba nas dovodi do punog volumena i raskoši simfonijskog orkestralnog zvuka.

Zagrebačka filharmonija ne prestaje djelovati ni u najtežim povijesnim trenutcima stoga je ovogodišnji slogan sezone GRLIMO VAS GLAZBOM protkan kroz cjelokupnu povijest orkestra!

Na Svečanom koncertu u povodu obilježavanja 150 godina djelovanja orkestra Zagrebačke filharmonije, ravnatelj Mirko Boch uručit će priznanja. Dobitnici su: gradonačelnik grada Zagreba, g. Milan Bandić, gđa. Jagoda Martinčević, Obrtnička komora Zagreb i g. Michael Markota.
Pratite nas 25. veljače s početkom u 20:30 u izravnom prijenosu na HRT 3!