Početna Moj Zagreb Novosti Zagreb stipendira buduće mlade obrtnike

Zagreb stipendira buduće mlade obrtnike

1010
0

Croatia, Zagreb, Gornji Grad, Upper Town area at duskZagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u listopadu 2013. raspisao natječaj za dodjelu gradskih stipendija na koji se javilo ukupno 68 kandidata, a povjerenstvo za dodjelu stipendija izabralo je njih 57.

Grad Zagreb stipendirat će 57 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva u školskoj godini 2013/14, prema nedavno utvrđenoj konačnoj listi kandidata za dodjelu Stipendije Grada Zagreba.

Od ukupno 57 učenika prvih razreda koji će dobiti gradsku stipendiju, njih 12 školuje se za zanimanje elektorinstalatera, a 10 za vodoinstalatera.

Stipendiju će dobiti i pet budućih autolakirera i pet kemijskih čistača, po četiri pedikera i strojobravara, po tri mesara i staklara, po dva armirača i fasadera i dva krovopokrivača/izolatera. Svi oni sklopit će s Gradom Zagrebom ugovor o korištenju stipendije.

Stipendije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva dodjeljuju se već punih 10 godina kako bi se potaknuo upis učenika u trogodišnje strukovne programe obrazovanja, za zanimanja u obrtništvu koja su vrlo tražena na tržištu rada.

Pravo na dodjelu stipendije imaju redovni učenici prvog razreda u trogodišnjim programima obrazovanja zagrebačkih strukovnih škola koji imaju neprekidno prebivalište na području Zagreba i nisu, osim iz opravdanih razloga, ponavljali razred u osnovnoj školi, odnosno da ne ponavljaju prvi razred srednje škole, te da su hrvatski državljani.

Nakon utvrđivanja Liste deficitarnih zanimanja, gradonačelnik Milan Bandić je u listopadu 2013. raspisao natječaj za dodjelu gradskih stipendija na koji se javilo ukupno 68 kandidata, a povjerenstvo za dodjelu stipendija izabralo je njih 57. Budući da na listu nije bilo prigovora, utvrđena je konačna lista učenika-stipendista.

Kriteriji za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije učenicima su uspjeh u VII. i VIII. razredu, postignuti izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom osnovnog školovanja, te socijalni status i druge socijalne prilike u obitelji kandidata.

Korisnici Stipendije mogu nastaviti koristiti stipendiju do kraja trogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja pod određenim uvjetima. Stipendija u prvom razredu iznosi 900 kuna mjesečno, u drugom 1.200 kuna, a u trećem 1.500 kuna mjesečno.

Izvor: business.hr