Početna Grad Zagreb Zagreb se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Zagreb se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

951
0
Zagreb se natječe za Europsku prijestolnicu kulture 2020.
Foto: Pixabay

Grad Zagreb natjecat će se, zajedno s osam hrvatskih gradova, za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a zamjenica gradonačelnika zadužena za kulturu Vesna Kusin naglasila je kako je bit zagrebačke kandidature potaknuti javnu motivaciju i probuditi Grad iz društvene letargije, javlja Hina, a prenose Službene stranice Grada Zagreba.

“Cilj nam je ovom kandidaturom potaknuti javnu motivaciju kojom će najmlađa metropola u EU, nakon trauma izazvanih ratom, susreta s globalizacijom i dezindustrijalizacijom, promijeniti sadašnju društvenu letargiju i u razdoblju od pet godina, razbuditi vlastiti tradicionalni urbani entuzijazam i to buđenjem svih potencijala, kako u političkoj i kulturnoj eliti, tako i u najširem građanstvu”, tvrdi Kusin.

Zagreb je spoj više kultura

Napomenula je kako je Zagreb povijesno uvijek bio grad na rubu pa je i koncept Zagreba kao EU prijestolnice kulture vezan uz to, uz Zagreb kao središte na rubu. Zagreb je spoj Mediterana i Srednje Europe, mjesto susreta rimskog limesa i otomanskog carstva, Austrougarske monarhije, a danas je granični pojas EU, rekla je Kusin te dodala kako u projekt stoga žele uključiti i zagrebačku bližu i dalju okolicu, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Karlovac, Sisak i Bjelovar, ali i gradove susjednih zemalja.

Od 1985. do danas titulu EU prijestolnice kulture nosilo je 58 europskih gradova, a prema odluci Europskog parlamenta, naslov za 2020. trebao bi dobiti po jedan grad iz Irske i Hrvatske. Uz Zagreb se natječu još i Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Varaždin.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja obnaša gradonačelničku dužnost pritom je najavila da će na sljedećoj skupštinskoj sjednici biti podastrta Strategija kulturnog razvitka Zagreba do 2022. te naglasila kako je kultura svuda bila generator gospodarskog razvitka pa je zagrebačka kandidatura ujedno i razvojni projekt.

Na upit o konkretnim projektima, Vesna Kusin je naglasila kako su u tom okviru zasigurno i planirani projekti “Gredelj kao mogući klaster kreativnih industrija”, “Nova scena HNK”, “Paromlin kao gradska knjižnica” i “Badel” gdje se planira muzej filma i kinoteka.

“Postoje procesi koji traju, no važna je sinergija različitih političkih opcija”, rekla je Kusin te dodala kako je, u ovom slučaju, riječ o projektu na 80 stranica, ali da nemaju zacrtane sve projekte jer u tom slučaju ne bi niti nudili široku suradnju. “S titulom ili bez, nje želimo da Grad Zagreb bude EU prijestolnicom kulture”, naglasila je.

Odbacila je kritike da Zagreb kasni s kandidaturom. “Budite bez brige. Ne kasnimo”, dodala je Kusin za kraj.

Izvor: Službene stranice Grada Zagreba / Hina