Početna Moj Zagreb Novosti Zagreb prvi glavni grad za nagradu Zlatni cvijet Europe

Zagreb prvi glavni grad za nagradu Zlatni cvijet Europe

747
0

Foto: MMrezaIzmeđu više od 2.400 gradova i mjesta, stručni žiri odabrao je uz Zagreb još deset europskih gradova koji će se natjecati za ovu prestižnu nagradu.

Grad Zagreb prvi je glavni grad koji se kandidirao i čija je kandidatura ove godine među 2.400 gradova i mjesta i prihvaćena za prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe 2013. Nagradu za hortikulturalno uređenje grada, turističku ponudu, komunalnu uređenost, ekološku svijest građana i projekte zaštite okoliša posljednjih 35 godina dodjeljuje Europska asocijacija za cvijeće i krajobraz (AEFP).

Gradonačelnik Milan Bandić je istaknuo: ”Zagreb je grad ljepote krajobraza, uređenih zelenih površina, a time i estetske izvrsnosti. Za to su po njemu zaslužne sve gradske službe, posebno “Zrinjevac” i građani koji plaćaju uređenje, kao i Turistička zajednica grada Zagreba koja to sve dobro i promovira”.

Uvjeren da će u rujnu stići dobre vijesti iz belgijskog grada Nieuwpoorta, koji je ovogodišnji domaćin svečanosti dodjele nagrada Zlatni cvijet Europe, Bandić je kazao kako se nada da će predstavnici žirija, koji ovih par dana borave u Zagrebu, doživjeti grad u cjelini.

Predsjednik međunarodnog žirija AEFP/EFE Rudi Geerardyn sa još 11 članova, iz europskih zemalja koje su u članstvu te asocijacije, od 25. do 27. lipnja borave u Zagrebu zbog ocjenjivanja grada.

Geerardyn je rekao: ”Prvi dojmovi su jako dobri. Zagreb je grad zelenila s puno otvorenih površina, zanimljivom kulturnom ponudom i prijateljskom atmosferom, a sve je to važno za konačnu ocjenu”.

Članovi žirija su jako zadovoljni organizacijom njihovog boravka i dočekom u Zagrebu gdje su već obišli središte grada, brojne parkove, jezero Bundek, dječji vrtić Vjeverica na Zvijezdi koji je kandidiran i za posebnu nagradu u sklopu EFE-a za brigu o djeci s posebnim potrebama, i još nekoliko zagrebačkih lokacija.

Između više od 2.400 kandidata iz 12 zemalja, stručni žiri odabrao je uz Zagreb još deset europskih gradova koji će se natjecati za Zlatni cvijet Europe. Završna svečanost održat će se od 26. do 28. rujna ove godine u belgijskom gradu Neiuwpoortu.

Osim zlatnih dodijelit će se i brončani te srebrni cvjetovi, koje je do sada već osvojilo nekoliko hrvatskih gradova: Varaždin i Opatija – srebrni, Osijek – brončani. Zlatni cvijet dobio je dosada samo Primošten u kategoriji mjesta.