Početna Moj Zagreb Novosti Zagreb je siguran, ali…

Zagreb je siguran, ali…

0

Autor:
Hina/Online-Zagreb.hr

pogled na Slavonsku i SavskuKonferencija o sigurnosti gradova okupila je u Zagrebu gradonačelnike i načelnike te stručnjake za sigurnost iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Velike Britanije. Naravno, bila je to i prilika da političari kažu što misle o ovoj temi.

Potpredsjednica hrvatske Vlade Đurđa Adlešić istaknula je da Hrvatska spada u kategoriju sigurnih zemalja, a radi očuvanja sigurnosti, prvenstveno u gradovima, izuzetno je važno razvijati partnerstvo lokalne zajednice i policije. Važno je i osnivati komunalnih vijeća i vijeća za prevenciju kriminaliteta u lokalnoj zajednici, rekla je Adlešić, podsjećajući da najveći broj djela općeg kriminaliteta, 61 posto, zabilježen upravo u županijama s velikim gradovima.

Zadovoljan sa stanjem sigurnosti bio je Milan Pemper, izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka. Rekao je kako je u 2009. godini u Hrvatskoj zabilježen pozitivan trend, a broj ubojstava bio je najmanji u posljednjih 30 godina.

Što se Zagreba tiče, siguran je i miran grad, drži gradonačelnik Milan Bandić.

“Suvremena sigurnost je preduvjet razvoja gradova, a to je želja i Grada Zagreba pa sustav zaštite i spašavanja razvijamo zadnjih 10 godina”, kazao je Bandić.

Na konferenciji “Sigurnost gradova 2010.” sudjelovali su sa svojim iskustvima i Mark Burton Page iz Europskog foruma za urbanu sigurnost te Brett Lovegrove, bivši šef Protuterorističkog odreda policije Londona. Organizatori skupa su tvrtka “Tectus” d.o.o. i časopisa “Zaštita”, a  pokrovitelji hrvatska Vlada i Grad Zagreb.

Je li i gradonačelnik siguran?

Iako je gradonačelnik ustvrdio da je Zagreb siguran grad, vrijedi li to i za pojedine institucije? Naime, od prije nekoliko dana na temelju upravo sigurnosnih procjena prilikom ulaska u zgradu gdje je gradonačelnikov ured povećane su mjere sigurnosti. Građani koji žele ući u gradsku upravu, iz bilo kojeg razloga, moraju proći detektor za metal i pretres kod zaštitara. Evo video snimke redakcije Infopunkt,tv od prije tri dana.

VIDEO: Dodatne sigurnosne provjere

[local /wp-content/uploads/2010/03/bandic_sigurnost.flv]