Početna Događanja Zagreb Film Festival: Filmovi afirmiranih autora i debitanata

Zagreb Film Festival: Filmovi afirmiranih autora i debitanata

259
0

Zagreb Film Festival, koji će se 17. put održati od 7. do 17. studenoga, jedan je od centralnih i najvećih međunarodnih festivala u Hrvatskoj te među najznačajnijima u regiji.

Gledateljima svih uzrasta i interesa i ove će se godine nuditi raznovrstan filmski i edukativan program. Festival ima i natjecateljski dio u kojem će biti prikazani debitantski radovi novih autora, a natječu se za nagradu Zlatna kolica. U tom su dijelu svojedobno prikazani prvi filmovi danas slavnih redatelja kao što su Steve McQueen, Radu Jude, Xavier Dolan, Andrej Zvjagincev, Sofia Coppola te mnogi drugi.

Kako bi se potaknuo razvoj domaće kinematografije, u programu Kockice bit će prikazani i novi kratkometražni hrvatski filmovi. Taj je program do sada predstavio brojne autore kasnije prepoznate i na međunarodnoj festivalskoj sceni kao što su Hana Jušić, Barbara Vekarić, Sonja Tarokić, Tin Žanić i dr.

Uz glavni natjecateljski, publika će moći pratiti i niz filmskih programa kao što su Velikih 5, PLUS, Dani LUX filma te Festivali pod reflektorom. Poseban program pod nazivom Industrija posvećen je edukativnim i praktičnim sadržajima. U sklopu njega održava se niz radionica, predavanja, panela i drugih sadržaja namijenjenih filmskim profesionalcima, mladim filmašima i svima zainteresiranima za različite aspekte filmske proizvodnje.

Festivalski se program održava na nizu lokacija u središtu grada, kao što su Kino Tuškanac, Muzej suvremene umjetnosti, Kulturno-informativni centar i drugi.