Početna Izbor Zagreb dočekao tehmaratonca Đuku Pelcla nakon 550 prijeđenih kilometara

Zagreb dočekao tehmaratonca Đuku Pelcla nakon 550 prijeđenih kilometara

1064
0

U tijeku je 1.400 kilometara dug TEH MARATON od Iloka do Prevlake kojega će prehodati Đuka Pelcl, član Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK). Cilj akcije je obilježiti 70.-tu godišnjicu HZTK-a i ukazati na važnost tehničke kulture i obrazovanja za razvoj pojedinca ali i šire društvene zajednice.

Đuka Pelcl do sada je propješačio udaljenost od Iloka do Zagreba (550 km), a danas je doček organiziran u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ gdje su mu dobrodošlicu poželjeli Gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić i predsjednik HZTK Ivan Vlainić.

„Želim puno uspjeha Đuki, držim fige, znam što to znači jer i sam godišnje pretrčim 4.000 kilometara. Ovo je poruka našim ljudima da istraju i nema odustajanja, pomičemo granice u promociji tehničke kulture i zdravog života“, izjavio je gradonačelnik.

TEH MARATON povezuje Hrvatsku od Iloka do Prevlake kao što tehnika i tehnologija nas sve povezuju u svakodnevnom životu. „Za razvoj pojedinca i cijelog društva od iznimne je važnosti obrazovanje u tehničkim i srodnim aktivnostima, posebno u našim programima za djecu i mlade. Najveće vrijednosti koju mi usađujemo u naše mlade članove i polaznike programa su strast prema tehnici, neizmjerna znatiželja koja pogoni inovacije i posebno praktične vještine,“ otkrio nam je Ivan Vlainić, mentor i pedagog danas poznatog inovatora Mate Rimca. Naime, HZTK posebno darovitim učenicima koji iskazuju interes za neko područje tehničkih aktivnosti kontinuiranim radom stručno usmjerava sve do izvođenja istraživačkih projekata.

U sklopu dočeka uz podršku glavne tajnice HZTK Zdenke Terek i domaćina, ravnateljice Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ Markite Franulić, mladi CB-aši montirali su antenu i uspostavili CB vezu s Požegom, održalo se natjecanje mladih robotičara, dok su raketari pripremili atraktivno lansiranje rakete.

Više o TEH MARATONU

Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova, članice Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) na putovanju započetom 4. veljače u Iloku, dugom 40-ak dana, planira dnevno prijeći oko 45 kilometara, a svaki četvrti ili peti dan, odnosno nakon svakih 250 kilometara, napravit će mali odmor kako bi obnovio snagu za dolazak na cilj, točnije na Prevlake, gdje bi trebao stići 14. ožujka.

Požežanin Đuka Pelcl cijelo vrijeme dostupan je na tri radioamaterske frekvencije: CB, PMR i UKV stanica (CB stanica: kanal 20 FM – frekvencija 27 205 MHz i kanal 15 FM – frekvencija 27 135; PMR stanica: kanal 6 – frekvencija 446 068 75 i kanal 15  FM – frekvencija 27 135; UKV stanica: frekvencija 145 250).

TEH MARATON Đuke Pelcla može se pratiti i na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture (https://www.facebook.com/hztk.hr).