Početna Moj Zagreb Novosti “Zagreb bez ambrozije” za zdraviji život

“Zagreb bez ambrozije” za zdraviji život

1156
0

Autor:
Zagreb.hr

ambrozija u cvatuKao i prethodnih godina, Grad Zagreb i ove pokreće akciju “Zagreb bez ambrozije” koja već tradicionalno kreće u vrijeme kada ambrozija počinje cvasti.

Kako je novinare izvijestio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar, vrlo male količine ambrozije u zraku mogu izazvati alergijske reakcije. Primjerice, u kolovozu i rujnu prema peludnom kalendaru budu i do 20 puta veće od minimalnih za izazivanje reakcije. Budući da velik broj Zagrepčana, njih oko 150.000 pati od raznih alergija, a iz godine u godinu broj oboljelih raste, alergija na pelud ambrozije je velik zdravstveni, ali i gospodarski problem.

Tijekom trajanja akcije ambrozija će se uklanjati i građani će se educirati o štetnosti ambrozije i potrebi njenog sustavnog suzbijanja i iskorjenjivanja. Na službenim stranicama Grada Zagreba svakodnevno će biti dostupne ažurirane informacije o koncentraciji peluda u zraku i o drugim atmosferskim parametrima značajnim za zdravlje poput bioprognoze i peludnog kalendara. Također, na broju telefona 6585-325, otvorena je linija na kojoj građani mogu prijaviti pojavu ambrozije.

Na konferenciji za novinare je istaknuto i to da Dječja bolnica Srebrnjak uz liječenje, intenzivno i sustavno provodi i mjere prevencije od astme, a u tu su svrhu pokrenuti Astmafon na broju 2431-311 te Astma škola na tel. 6391-119 za upite građana u hitnim slučajevima te educiranje o alergijskim teškoćama i problemima.

I sami građani mogu učiniti puno za zdravlje sugrađana, članove svoga kućanstva pa i svoje osobno ako uklone ambroziju iz svoga dvorišta. Na takvo ponašanje apelirao je i pročelnik Šostar, pozivajući Zagrepčane da se pridruže akciji “Zagreb bez ambrozije”.

Osim Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, u akciju suzbijanja ambrozije uključeni su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Dječja bolnica Srebrnjak , Služba za medicinsku ekologiju te Udruga „Zagrebački bokci“.