Početna Vijesti Kultura Žablji dan u ZOO vrtu

Žablji dan u ZOO vrtu

Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

Žablji dan, dan posvećen vodozemcima, drugu godinu zaredom, sutra organizira Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom „Hyla“. Žabljim se danom svim zaljubljenicima u prirodu želi približiti tajanstveni svijet vodozemaca te upozoriti na potrebu za njihovom zaštitom. Naime, zagađenje, gubitak staništa, izlov, bolesti i stradanje na prometnicama uzroci su izumiranja vodozemaca diljem svijeta. U sklopu Žabljeg dana na različitim će se mjestima u Zoološkom vrtu od 10 do 17 sati održavati mnogobrojne radionice, izložbe te igre.

Program Žabljeg dana

• Izložba vodozemaca Hrvatske
U paviljonu Insektarij posjetitelji će moći razgledati 20 vrsta vodozemaca. Bit će to jedinstvena prilika za u Zagrebu vidjeti čovječju ribicu. Taj endemični vodozemac stiže iz Like. Izložba je otvorena do 20. lipnja nakon čega će svi vodozemci biti vraćeni u prirodu.

• Upoznavanje sa žabom i daždevnjakom
Jedinstvena prilika za sve koji žele dodirnuti sivu gubavicu i običnog daždevnjaka.

• Žablji laboratorij
U edukacijskom centru posjetitelji će kroz niz radionica moći naučiti sve o preobrazbi vodozemaca, promatrati preparate pomoću binokularne lupe, mikroskopirati sićušna bića koja zajedno s vodozemcima žive u barama, saznati na koji se način istražuju, te se zabaviti preslušavanjem glasanja žaba.

• Edukativni kutak Hrvatskog herpetološkog društva „Hyla“
U tom će se kutku posjetitelji moći susresti sa stručnjacima koji se bave proučavanjem vodozemaca. Tamo će, među ostalim, moći doznati najzanimljivije detalje iz njihova posla.

• Likovne radionice
U sklopu tri likovne radionice najmlađi će posjetitelji Zoološkog vrta naučiti izrađivati origami žabice, čestitke, papirnate torbice te različite ukrasne predmete s motivima vodozemaca.

• Igre na otvorenom
Za Žablji je dan osmišljeno mnoštvo igara inspiriranih životom žaba. Mališani će se tako moći okušati u Igri žabice kroz koju će svladavati razne prepreke, te igri Njam-njam-njam kroz koju će naučiti čime se žabe hrane.

• Nagradna igra
Najspretnije i najsretnije posjetitelje Žabljeg dana očekuju besplatne ulaznice za sljedeći dolazak u Zoološki vrt grada Zagreba.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here