Početna Izbor Vrste aparata za pripremu fenomenalne kave

Vrste aparata za pripremu fenomenalne kave

194
0

Ispijanje kave je ritual koji je objeručke prihvaćen u većini kultura. Iako ima odlično djelovanje na razbuđivanje, koncentraciju i osvježavanje, poznata je kao simbol razgovora, dogovora i predaha od velikog broja obaveza. Iako je kroz prethodne decenije najrasprostranjenija bila kao „domaća“ uz klasično kuhanje, danas je po ukupnoj potrošnji primat preuzela kava iz aparata.

Aparati za kavu su svuda oko nas – u kafićima i restoranima, kancelarijama i poslovnim menzama, holovima škola i fakulteta, ali sve češće i u kućnoj varijanti. Mnogim osobama je nezamislivo da provedu svakodnevicu bez ovog funkcionalnog uređaja, koji daje brojne ukuse kave za kratko vrijeme pripreme.

Aparati za kavu na kapsule

Jedan od najpopularnijih uređaja u posljednjih nekoliko godina u ovom segmentu je aparat za kavu na kapsule. Radi se o potpuno automatiziranom aparatu, koji se sastoji iz dozera vode, prostora za ubacivanje i pritisak kapsula, kao i posude za odlaganje iskorištenih pakiranja. Kava iz kapsula je spremna u roku od nekoliko sekundi, kad vrela voda pod reguliranim pritiskom prođe kroz kapsulu u kojoj je hermetički zatvorena kava. Na aparatima je dovoljno pritisnuti tipku za početak pripreme, a uređaj se sam isključuje nakon završetka kombiniranog sadržaja kapsule s vrućom vodom. Trenutno na tržištu ljubitelji kave mogu naći gotovo na stotine različitih mješavina kave upakiranih u male kapsule.

Aparati za filter kavu

Specijalizirani uređaji za pripremu poznate filter kave su nešto većih dimenzija od onih modela predviđenih za doziranje kapsule. Uglavnom su automatizirani, iako mogu biti i djelomično automatski. U slučaju polu automatiziranih aparata, potrebno je pritisnuti tipku i za početak i za završetak pripreme kave. To može dati povremenu razliku u ukusima, ako se prije vremena, ili nešto kasnije, pritisne tipka za završetak pripreme. Iako poznavaoci ovih aparata obično „pogađaju“ vrijeme pripreme u jedan sekundu. Filter kava se sastoji od grubo mljevenih zrna, koji se doziraju u aparat u vidu vrećica. Kada se dodaju u dozer, preliju se vodom, bez pritiska. Kava iz filter vrećice daje nešto slabiji ukus, i više se priprema po principu čaja – prelijevanjem vode preko sadržaja, bez snažnog pritiska i brzog miješanja s kavom.

Aparati za espresso tipove kave

Espresso kava je dugo vremena poznata kao popularan napitak. Iako je prvobitno bila popularna kao „kratki“ napitak od svega 40 miligrama, danas se sprema i „produženi“ espresso, s i bez mlijeka i šlaga. Priprema se u aparatu, podešavanjem funkcija za veličinu šalice, dok se dodaci naknadno doziraju. Aparat za espresso funkcionira po principu jakog pritiska vode, kada se miješa s krupno mljevenom kavom, snažnog ukusa. Ovim aparatima je potrebno nekih 30 sekundi za pripremu savršene kave. Uređaji za espresso održavaju miris kave, ne utječu na ukus i daju bogatu pjenu i izrazitu aromu po kojoj se prepoznaje. Espresso se priprema na temperaturi od oko 90 stupnjeva Celzijusa, a služi kada je temperatura između 50 i 60 stupnjeva.

Svaka šalica kave se pije s uživanjem i uz zadovoljstvo. Uvijek treba pronaći vrijeme za ispijanje omiljenih ukusa ovog napitka, jer će rad biti produktivniji, sastanak uspješniji, a ispit položen. Posvećivanje pažnje rutini ispijanja kave ujedno je pružanje istog toga sebi, a i drugoj osobi ako se kava pije u društvu.