Početna Moj Zagreb Novosti Vožnja bicikla gradom nije dobra za zdravlje

Vožnja bicikla gradom nije dobra za zdravlje

802
0

biciklistVožnja bicikla u gradu, iako dobra za smanjenje zagađenja zraka, nije dobra za zdravlje biciklista, pokazalo je to istraživanje koje je nedavno objavio list Australian.

Vožnja bicikla u gradovima s velikim prometnim gužvama srcu i plućima može donijeti više štete nego koristi, i to sve zbog udisanja zagađenog zraka, tvrde znanstvenici Trinity Collegea iz Dublina koji su proveli istraživanje. Premda su i pješaci ugroženi, biciklisti se izlažu većem naporu te udišu više ispušnih plinova i štetnih čestica koje u zrak dolaze od kočnica i automobilskih guma.

I to nije sve, biciklisti udišu više smoga – pokazalo je istraživanje provedeno 2011. u Velikoj Britaniji. Londonsko sveučilište provelo je to istraživanje, a rezultati su pokazali da biciklisti imaju 2,3 puta više čestica smoga u plućima od pješaka koji se kreću istim područjem.

U skladu s tim, biciklistima u gradu se ne sugerira da se ostave svog omiljenog prijevoznog sredstva i rekreacije već se preporuča nošenje zaštitnih maski, biranje cesta sa manjim prometom i izbjegavanje vožnje iza većih vozila na dizelski pogon. Tako ćete se istovremeno brinuti o sebi kao i svom okolišu.