Početna Događanja Vodič kroz Noć muzeja 2017. za početnike, napredne i profesionalce

Vodič kroz Noć muzeja 2017. za početnike, napredne i profesionalce

1906
0

Da li ste početnik, napredni kadar ili profić kad je u pitanju Noć muzeja? Ovisno koliko ste puta pohodili Noć muzeja, napravili smo 3 programa za dvanaesto zagrebačko izdanje koje se održava u petak 27.01. od 18h do 01h iza ponoći. Ulaz u sve muzeje i sudjelovanje u svim popratnim programima je besplatno kao i svake godine. Uz napomenu da točan popis svih muzeja koji sudjeluju u manifestaciji, adrese, satnicu svih događanja i radna vremena (oprez, ne rade svi muzeji do 01h!) možete naći na nocmuzeja.hr . I ne ženirajte se uzeti sa sobom pljoskicu nekog žestokog pića s obzirom na hladnoću ovih tjedana! Za kuražu, ne!

Program za početnike (oni koji sudjeluju po prvi put)

Nikad niste bili na Noći Muzeja? Za vas je najbolja tura za početnike koja obuhvaća najpoznatije i najpopularnije muzeje i galerije koje sudjeluju u manifestaciji. Oboružajte se strpljenjem i pomirite s činjenicom da zbog gužve na ulazima postoji šansa da odustanete od kojeg (ipak su ovo najposjećeniji muzeji na koje je uvijek najveća navala i česti su redovi na ulazima), ali samo hrabro… Prvi koraci su uvijek najteži… Avantura za vas počinje u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ gdje možete pogledati stalni postav, Demonstracijski kabinet Nikole Tesle koji u svaki puni sat do 23h ima predavanje uz pokuse i Planetarij s istom satnicom predavanja (za koje morate prije preuzeti ulaznicu na blagajni). Muzej Mimara je odmah blok dalje, a tamo vas uz klasičan stalni postav čeka još 5 manjih izložbi. Nakon Mimare nastavljamo opet u susjednom bloku u Muzeju za umjetnost i obrt. Uz glazbeni program i stalni postav u MUO je još uvijek izložba Orašar-najljepša božićna bajka, pa očekujte već spomenute gužve na ulazu. Od tamo samo ravno Masarykovom i Teslinom do Arheološkog muzeja, koji kao i svi muzeji na programu za početnike bilježi visoku posjećenost. U Arheološkom imate priliku među prvima pogledati novi stalni postav Srednjovjekovne zbirke koji je otvoren ovih dana. Nakon Zrinjevca se penjemo na Gornji grad prema još jednom klasiku u programu – Muzeju grada Zagreba. S obzirom na opseg i gužvu, za stalni postav će vam trebati više od sat i pol za brzu posjetu, ali to je dobar prosjek za Noć muzeja. Galerija Klovićevi dvori je zadnja na programu, a tamo vas čeka izložba Dimitrije Popović – Retrospektiva 1966.-2016. i umjetnička instalacija MozArt u ponoć. Dostojno za kraj. Za početnike iz Novog Zagreba koji su iz nekog razloga lijeni preći Savu, bogat program u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb (stalni postav, Dalibor Martinis, glazbeni program, performansi, stručna vodstva, radionice) može biti solidan supstitut cijelom početničkom programu. Za svakog po nešto!

Program za napredne (koji su bili na Noći muzeja do 6 puta)

Iskusni ste posjetitelj Noći muzeja i više ste puta prošli sve najpoznatije i najpopularnije muzeje? Za vas je program za napredne koji  izlazi iz početničkih okvira. Turu započnite u zgradi Hrvatskog državnog arhiva na Trgu Marka Marulića – najznačajnijoj palači hrvatske secesije koju je projektirao i izgradio slavni arhitekt Rudolf Lubynski. Uz razgovor s djelatnicima arhiva i razgledavanje prizemlja palače, za posjetitelje su pripremljena i dva predavanja u 19h i 20:30h. U blizini palače je druga stanica – Muzej Franje Schneidera (poznati majstor gradnje, popravaka i restauracije glazbala) u dvorišnoj zgradi Trga maršala Tita gdje se može uživo doživjeti prikaz rada u Radionici za restauraciju i gradnju drvenih žičanih glazbala (oprez, muzej radi od 20h!). Kako je tema Noći muzeja 2017. glazba s ciljem prezentiranja i popularizacije glazbene baštine, treća stanica u naprednoj turi je Hrvatski glazbeni zavod u Gundulićevoj (otvoren do 22h!). Budući da se ovogodišnja Noć muzeja održava na 261. rođendan Mozarta, program zavoda sa izložbom, koncertom, predavanjem i obilaskom uz stručno vodstvo posvećen je upravo njemu. Nakon glazbenog iz Gundulićeve zaokrenite na Ilicu u smjeru trga prema Arhivu Toše Dabca (otvoren do 23h!) gdje se čuva zbirka najznačajnijeg zagrebačkog fotografa. U Noći muzeja u Arhivu će se moći vidjeti i radovi  s Fotoradionice 8.dana fotografije Arhiva i pogledati kratki filmovi o radionicama fotografije. Od Ilice vam neće škoditi malo šetnje do Tomislavca gdje se na početku Ulice baruna Trenka nalazi Posudionica i radionica narodnih nošnji gdje možete zaviriti u dio bogate kolekcije nošnji iz svih krajeva Hrvatske i šire, te pogledati posebnu izložbu o tekstilnom rukotvorstvu županjske Posavine. Zadnja stanica programa za napredne je Tiflološki muzej koji uz stalni postav ima jedinstvenu izložbu Najbolje mjesto za spoj na slijepo tijekom koje posjetitelj hoda u mraku po prostoriji s tajanstvenim predmetima, mirisima, zvukovima i teksturama. Inteligentan i neobičan kraj programa za napredne kakav iskusni sudionici Noći muzeja i zaslužuju!

Program za profesionalce (koji su bili na Noći muzeja više od 6 puta)

Pravi ste profesionalac u Noći muzeja koji je više od 6 puta/godina obilazio zagrebačke kulturne ustanove? Željni ste nečeg novog i neobičnog? Ovaj program je upravo za vas! Za razliku od prve dvije pješačke ture, ovdje će vam definitivno trebati i pomoć limenog ljubimca ili javnog prijevoza. Ali, zar je to problem za profića? Prva, a vjerojatno i najotkačenija stanica na programu za profesionalce je Klinika za psihijatriju Vrapče gdje je moguće ući u srž razvoja, metoda liječenja, povijesti klinike i psihijatrije općenito. Luđačke košulje, posebno izolirana soba, razna sredstva prisile i vezanja, elektrošokeri i lijekovi samo su dio kolekcije ove, blago rečeno, zanimljive zbirke. Od Vrapča do Vrhovca gdje se nalazi Zbirka Richter ima za potegnuti, ali jednokatna vila sa cjelokupnom zbirkom jednog od najistaknutijih umjetnika pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća vrijedi truda. A tu je i izložba Marka Tadića. S Vrhovca se spustite do negdje oko Kačićeve/Jukićeve gdje ostavite četiri kotača tako da ste na pola puta od treće i šeste točke (o čemu kasnije). Od tamo pješke nemate puno do treće točke kod Britanca – Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Noć muzeja 2017. je odlična prilika za „insajderski pogled iznutra“ kada će klase na slikarskom, grafičkom i kiparskom odsjeku kao i mnogobrojne radionice biti otvorene. Plus izložbe, predavanja, programi, radionice i prezentacije. Sljedeća stanica je Edukativni centar „Bogatstvo svijeta gljiva“ na glavnom zagrebačkom trgu, gdje se nalazi velika jedinstvena zbirka liofiliziranih, tzv. živih gljiva u njihovom izvornom obliku, veličini i boji. Od trga nema puno do pete točke na Gornjem gradu – Zaklade Mijo Kovačić u Basarićekovoj gdje se nalazi odlična kolekcija istoimenog velikana naivnog slikarstva. Do zadnje stanice u programu vratite se prema Savskoj, točnije SC-u u kojem Konfucijev institut sveučilišta u Zagrebu prikazuje izložbu s tematikom razvoja kineske alternativne glazbene scene, dočarava kinesku punk čajnu ceremoniju(?) i organizira druženje za Kinesku novu godinu od 23h do 01h. Najbolji mogući kraj programa za profesionalce!