Početna 1NA1 Vlado Martek izlaže u splitskoj palači Milesi

Vlado Martek izlaže u splitskoj palači Milesi

1397
0

Vlado Martek, najzastupljeniji je domaći umjetnik u fundusu Muzeja suvremene umjetnosti, filozof i kroatist po struci, bibliotekar po zanimanju, izgradio je izniman, specifičan i neponovljivi autorski opus u proteklim desetljećima. Zanimanje za njegovo djelo i djelovanje Grupe šestorice nije prestalo do danas. Sredinom srpnja predstavlja se obimnom i složenom izložbom u splitskoj palači Milesi.

Izložba je otvorena 14.7.2018.

Izložba je otvorena na početku Splitskog ljeta i bit će otvorena mjesec dana. Izvrstan termin, koji svaki umjetnik može samo poželjeti da bi prezentirao što radi.

Što izlažete?

Izložba je pomalo retrospektivnog karaktera, s radovima od sedamdesetih godina do danas. Izlažem preko 200 radova koji zorno govore o „slučaju Martek“. Prostor je na dva kata. Radovi će biti i na zidovima ali i u vitrinama. Uz izložbu će biti objavljen i katalog s osamdesetak stranica, s oko četrdeset reprodukcija,prvi tekst piše Tonko Maroević i Željko Kipke. Oni govore o mojim umjetničkim razmišljanjima.

Zašto „slučaj Martek“?

Slučaj Martek- kao autor želim biti autoironičan., on sugerira autorovu otvorenost.

Je li se promijenio odnos prema Vama, prema Vašem djelovanju?

Odnos prema mojoj umjetnosti-promijenio se i nije se promijenio, to je stav publike. Sada su moji radovi puno pristupačniji. GRUPA ŠESTORICE JE TRAŽILA OZBILJAN PRISTUP PUBLIKE.

Jeste li bili avangarda?

JESMO, BILI SMO AVANGARDA., pogotovo za ovu sredinu.
Preferirali smo ulicu i zato smo bili avangarda, bilo je rizično i bilo je autodestruktivno i postojala je opasnosti da sami sebe izgubimo u tome, da se potrošimo. Nastupe na ulici morate stalno graditi s nečim novim. Većina komentara bila je negativna.

Ima li danas avangarde u hrvatskoj umjetnosti?

Nisam siguran. Umjetnost je jedna od stvari kao i sve ostalo.Avangarda je idealizam čovjeka čiji je korijen u unutrašnjosti čovjeka.

Miroslav Pelikan