Početna Događanja Više od 4000 mladih diljem Hrvatske „zakačilo se“ za volontiranje

Više od 4000 mladih diljem Hrvatske „zakačilo se“ za volontiranje

277
0

Volonterska avantura 72 sata bez kompromisa okupila je od 17. do 20. listopada oko 4000 mladih volontera koji su beskompromisno darovali svoje vrijeme, znanja i talente za druge kao i svoju lokalnu zajednicu. Mladi su tako kroz 72 sata sudjelovali u 450 radnih, ekoloških i socijalnih akcija koje su se održavale u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Zadru i Zagrebu. Poznato je da se mladi često „zakače“ za  nove, zanimljive ili pomodne stvari i aktivnosti. Ovi mladi tako su se kroz 72 sata „zakačili“ za bojanje ograde u dječjim vrtićima, druženje s korisnicima staračkih domova, sadnju stabala, popravljanje stolarije kao i kreativne radionice s djecom i tako pokazali da su spremni pokrenuti pozitivne promjene u Hrvatskoj. 72 sata bez kompromisa podržala je i Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je posjetila volontere na akciji u Sisku, te ih ohrabrila i potaknula na daljnje volontiranje.

Potaknuti nečim novim, neobičnim, nesvakidašnjim ili potrebom za upoznavanjem i povezivanjem s drugima, mladi sve više uviđaju važnost volontiranja, uključuju se u takve aktivnosti i svojim primjerom potiču druge na promjene.“ – rekla je Anamaria Malešević, voditeljica 72 sata bez kompromisa u Zagrebu, istaknuvši motivaciju i značaj projekta za sudionike kojih je svake godine sve više.

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi puta u Hrvatskoj i to u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalni razvoj, uključeno 10 gradova i 1 općina.