Početna Događanja Viktor Kovačić u središtu »Pogleda sa ‘zagrebačke terase’«

Viktor Kovačić u središtu »Pogleda sa ‘zagrebačke terase’«

1320
0

Slavni arhitekt i otac hrvatske moderne arhitekture Viktor Kovačić, njegov prijedlog uređenja Rokovog perivoja i kapelice te vile u kojima su odrastale generacije umjetnika – od Auera i Frangeša do Deutscha – bili su u središtu besplatnog stručnog vodstva tijekom drugog mjeseca vođenja novog turističkog programa u hrvatskoj metropoli pod nazivom »Pogled sa ‘zagrebačke terase’. Otkrijte tajne sv. Roka«. U tri skupine znatiželjni građani imali su u utorak 16. veljače priliku ući u 360 godina staru kapelu, saznati kako je u 17. stoljeću izgrađena kao zavjet stanovnika Gradeca za zaštitu od epidemije kuge, vidjeti barokni oltar koji je iz crkve sv. Marka na Gornjem gradu stigao na Rokov brežuljak nakon strašnog potresa 1880. godine…

Dio je to baštine koja je od siječnja dostupna široj javnosti u organizaciji Župe sv. Blaža koja u godini brojnih obljetnica obogaćuje kulturnu ponudu grada Zagreba. »Uz duhovnu dimenziju, važan nam je i kulturni značaj i očuvanost kapele sv. Roka. Odlično smo surađivali s Hrvatskim restauratorskim zavodom u obnovi oltara, a lijepa i očuvana kapela ne samo da pokazuje vrijednost baštine, već svjedoči o ukorijenjenosti naroda s vjerom i katoličkom baštinom«, kazao je župnik mons. Zvonimir Sekelj, izrazivši radost što su sami župljani preuzeli najveći dio posla oko pripreme tog programa i stavili se na raspolaganje za mnoge druge kulturne inicijative.

Voditelji triju skupina prenijeli su građanima mnoge zanimljivosti o malenoj oazi mira i opuštanja usred gradske vreve koja pruža susret s mjestom na kojem su nekada bili vinogradi, voćnjaci i pašnjaci stanovnika Gradeca, a posjetitelje se upoznalo i sa životom sv. Roka, sveca kojega se časti kao zaštitnika u više od 30 hrvatskih gradova. Posjetitelje besplatnog razgleda posebno je zanimala ikonografija sv. Roka, detalji oko groblja na kojem je bio sahranjen kompozitor Vatroslav Lisinski, a koje je 1877. službeno zatvoreno uređenjem novog groblja na Mirogoju. Očarala je župljane i freska na južnom pročelju kapele, čiji manji dio otkrivenog natpisa kazuje: »Ne zna moj život za grob dok Rok…«.

To je tek jedna od tajni Rokovog perivoja i kapele koje su se mogle saznati na stručnom vodstvu koje se organizira svakog 16. dana u mjesecu, a moglo se čuti i o ideji Viktora Kovačića da postavi četiri vidikovca s Rokovog perivoja te freskama oslika unutrašnjost stare zavjetne kapele. Dosta vremena građani su se zadržali kod Frangešovog zdenca Elegija, a imali su priliku vidjeti Kaptol i Gradec s istočnog vidikovca kod Aleksandrovih stuba. Program je završen obilaskom obližnje Memorijalne zbirke Joze Kljakovića.

Osim za građanstvo, u veljači je program »Pogled sa ‘zagrebačke terase’« priređen i kao dio doobrazovanja za članove Društva turističkih vodiča Zagreba i Srednjohrvatske makroregije.

Prilika za sljedeći razgled bit će u srijedu 16. ožujka u 17 sati uz prijavu u Župnom uredu crkve sv. Blaža ili na e-mail adresi: [email protected].