Početna Vijesti Zanimljivosti Vikendom gmazova u Maksimiru proslavite Dan zaštite prirode

Vikendom gmazova u Maksimiru proslavite Dan zaštite prirode

1616
0

Foto: PRESSU subotu, 25. svibnja, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Svjetski dan kornjača, a u nedjelju, 26. svibnja, u parku Maksimir Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

U povodu tog dana edukatori Zoološkog vrta u parku su organizirali izradu 3D slike dviju zmija, a postavit će i izložbu Urbane zmije.

Edukativni program za Svjetski dan kornjača u Vrtu će trajati od 11 do 18 sati.

U sklopu njega posjetitelji će moći doznati mnoštvo zanimljivosti vezanih uz kornjače koje žive u Hrvatskoj. Konkretno, u našoj zemlji živi 6 vrsta kornjača – po tri kopnene i morske.

U kopnenom dijelu zemlje uz barsku kornjaču i čančaru obitava i riječna kornjača, najugroženija kopnena kornjača. Upravo zato Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom Hylom već nekoliko godina provodi projekt zaštite riječne kornjače. Njegov je krajnji cilj ojačati populaciju u divljini.

Naime, riječna kornjača živi na uskom području Dubrovačko-neretvanske županije u tri međusobno odvojene populacije što je jedan od razloga nesigurne budućnosti te vrste.
Uz članove Hyle o zaštiti kornjača posjetiteljima će govoriti i pokretači internetske stranice Kornjace.com.

Foto: PRESS

U kreativnom kutku mališani će moći modele kornjača koje žive u Hrvatskoj, izrađivati od gline.

Projekt „Prihvati izazov – upoznaj zmije Hrvatske!“ ovaj vikend dobiva svoj nastavak

Završava natječaj za izradu najveće zmije, a dvije su divovske zmije osvanule na ulazu u park Maksimir. Na 40 metara četvornih izrađena je 3D slika poskoka i crvenkrpice, pa se posjetitelji mogu fotografirati kraj te jedinstvene atrakcije u gradu.

Kako bi javnosti približili važnost zaštite zmija, učenici Privatne umjetničke gimnazije dobili su zadatak s temom Urbane zmije. U sklopu njega objektivom fotoaparata po Zagrebu su tražili motive koji ih podsjećaju na zmije, a dio je učenika zmije crtao i slikao povezujući ih s motivima popularne kulture. Najuspješnija djela u nedjelju će se između 10 i 17 sati moći vidjeti u parku Maksimir.

Foto: PRESS

”U Zagrebu žive bjelouške, bjelice, smukulje, ribarice i poskoci. Najviše ih ima na rubnim dijelovima grada, a njihov život u našoj blizini potvrda je zdravog okoliša”, ističe Ivan Cizelj, kurator za ribe, vodozemce i gmazove u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

Foto: PRESS

”U ovo se doba godine zmije češće mogu susresti u prirodi jer je proljeće doba parenja, pa su zmije aktivnije”, pojašnjava Cizelj i podsjeća da građani više o tim čudesnim gmazovima mogu doznati u paviljonu sa zmijama. Tamo se posebna predavanja održavaju vikendom između 10 i 13 te 15 i 18 sati.