Početna Vijesti Kultura VIDEO: Zatvara se knjižara Booksa

VIDEO: Zatvara se knjižara Booksa

1471
0

Autor:
Infopunkt.tv

Booksa knjižaraNakon osam godina rada zatvara se knjižara Booksa. Jedan od razloga zatvaranja ove specijalizirane, nezavisne knjižare, koja je svojim kupcima nudila knjige iz područja beletristike, publicistike i teorije književnosti, jest poraz u bitki na tržištu, objasnile su za Infopunkt.tv voditeljice knjižare i kluba Booksa Vanja Pavlović i Miljenka Buljević i dodale kako klub Booksa nastavlja s radom.

Ovo se sprema već neko vrijeme i prije smo imali par kriznih sastanaka o našoj budućnosti, a sad smo odlučili da je kraj, istaknula je Pavlović.

Teško je izdvojiti jedan razlog ovoga, jedan problem jer problema je više od tržišta koje ne postoji, koje je fiktivno do samih modela funkcioniranja na tržištu koji su takvi da se može preživjeti samo tako da se povećava opseg onoga tko djeluje na tržištu pa tako danas imamo situaciju da u jednoj firmi imamo i izdavača i distributera i knjižara jer se drugačije ne može opstati, objašnjava Buljević. Uza sve to, tu je i problem cijene knjiga – knjige su skupe zbog malog tržišta i naklade i zbog sustavnog neulaganja u promociju knjige i književnosti tako da u cijelom takvom jednom kompleksu mala nezavisna kvartovska knjižara ne može opstati, dodaje Buljević.

Voditeljica Pavlović priznaje da je odluku o zatvaranju knjižare Booksa bilo teško donijeti jer je riječ o čitavom jednom konceptu, no potpora članova kluba malo olakšava cijelu situaciju, dodaje Buljević.

Iako priznaju da trenutno ne vide neku perspektivu, obje voditeljice Bookse najavljuju nastavak rada kluba jer Booksa je uvijek bila okrenuta knjigama i književnosti.

[infopunkt 2871&video=01 nolink]

Pavlović – ovo se sprema već neko vrijeme

[infopunkt 2871&video=02 nolink]

Buljević – razlozi zatvaranja knjižare (1. dio)

[infopunkt 2871&video=03 nolink]

… – razlozi zatvaranja knjižare (2. dio)

[infopunkt 2871&video=04 nolink]

Ne vidimo perspektivu

[infopunkt 2871&video=05 nolink]