Početna Moj Zagreb Zagreb.hr VIDEO: Tramvajima s prioritetom do bržeg javnog prijevoza

VIDEO: Tramvajima s prioritetom do bržeg javnog prijevoza

1196
0

Autor:
Infopunkt.tv /Online-Zagreb.hr

ZET (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)U sklopu inicijative Europske unije Civitas i u Zagrebu se provodi istraživanje o javnom gradskom prijevozu u kojem sudjeluje dvojac s Fakulteta prometnih znanosti, Miroslav Vujić i Luka Novačko. Prema njihovim istraživanjima, u koje su ukomponirali iskustva ostalih gradova razvijenih država, dodjeljivanjem prioriteta tramvajima Zagrepčanima bi se vrijeme putovanja Savskom ulicom smanjilo za 5 posto.

Istraživanje Fakulteta prometnih znanosti svoje istraživanje provodi od 15. rujna 2008. od kada je izvršeno brojanje prometa na svim raskrižjima koridora Savske, prikupljeni su i podaci o kretanju tramvaja mjerenjem vremena kao što su vrijeme putovanja, stajanja na stajalištima ili ispred semafora. Pomoću prikupljenih podataka izgrađen je simulacijski model odabranog koridora s infrastrukturom i prometnom signalizacijom. Uspoređujući simulaciju prije i poslije uvođenja prioriteta, naglašava Vujić, mjerenja su pokazala kako bi se, s kontroliranim izmjenama ciklusa semafora, vrijeme putovanja Savskom ulicom smanjilo za 5 do 6%.

Civitas i njegovi suradnici su u pregovorima sa Zagrebačkim cestama kako bi se sustav implementirao. Eksperimentalno križanje bilo bi Prilaz Đure Deželića – Frankopanska ulica. Projekt sufinancira Europska unija, a, prema kalkulacijama Vujića, sustav kontroliranja semafora stajao bi oko 20.000 kuna po raskrižju.

Vujić – prijevoz u Zg nije dobro organiziran

[infopunkt 2581&video=02 nolink]

… pokazno raskrižje

[infopunkt 2581&video=03 nolink]

… približavanjem semaforu pali se zeleno

[infopunkt 2581&video=04 nolink]