Početna _playlist VIDEO: Počeo Festival židovskog filma posvećen ženama

VIDEO: Počeo Festival židovskog filma posvećen ženama

1472
0

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Branko Lustig festival je posvetio ženama (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)– U sljedećih sedam dana vidjet ćete više od 50 filmova družiti se sa nekima od autora, plakati nad dokumentarnim sudbinama i suosjećati s junakinjama filmovanih storija, strepiti nad njihovim hrabrim pothvatima i veseliti se s preživjelima.

A ja si uzimam za pravo da se, baš poput moje supatnice iz Auschwitz-Birkenaua Judy (Weissenberg) Cohen koja je s 15 i pol godina preživjela strahote holokausta, upitam kao što se i ona 53 godine poslije logora u jednoj od svojih pjesama upitala:

‘U nekoliko minuta da vam kažem NIKAD VIŠE  će se dogoditi samo kada bude socijalne pravde i sva djeca budu imala pune želuce i voljene roditelje./
U nekoliko minuta, u nekoliko stotina godina, u nekoliko tisućljeća to ne može biti učinjeno/
osim ako mi, cijelo čovječanstvo, ne budemo kao jedan.’

Upravo to NIKAD VIŠE – NEVER AGAIN i mene što sam stariji sve više zaokuplja. Svjestan utopijske nade dok se svaki put ispočetka zavaravam, i zavaravam izgovarajući te magične dvije riječi dok se svijet oko nas sve više urušava i raspada zbog krize, korupcije, nemorala, gramzivosti, otimačine, prevara i laži pri čemu su žene i dalje najveće žrtve – dio je veoma nadahnutog govora Branka Lustiga na otvorenju 5. Festivala židovskog filma.

Gubi li društvo pravo opstanka

Počasni predsjednik i pokretač ovog jedinstvenog kulturnog i humanističkog projekta podsjetio je i na položaj žena danas i to riječima kakve nemamo često prilike čuti.

5. Židovski filmski festival– Prema novijim statistikama u Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilje, u SAD-u svaka šesta žena nastrada od grubih partnera i usputnih nasilnika, dok je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena zlostavljana. Kako onda reći: NEVER AGAIN kada pitanja naviru u bujicama jada i očaja i nemoći jer se nikad više sve više ponavlja demantirajući nadu o civiliziranom, mudrijem, boljem čovjeku.

Kako zaboraviti na ne tako davna stradanja naših žena u Domovinskom ratu od Vukovara do Dubrovnika. što reći na maltretiranja žena – radnica u Kamenskom ili Uzoru? Što je s društvom koje ne može zaštiti svoje žene i majke od stradanja. Gubi li to društvo pravo opstanka?

Mržnja ne može protjerati mržnju

I na kraju Branko Lustig je poručio:

– Neću odustati, neću se prestati boriti za bolje, humanije, pravednije društvo u kojem će žene biti zaštićene u ime svih žrtava u prošlosti, za bolju sadašnjost, s nadom u budućnost.

Branko Ivanda sa suprugom (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Nadahnuće je pronašao u izreci Martina Luthera Kinga iz njegova posljednjeg govora prije smrti: “Mrak ne može protjerati mrak – samo svjetlo može. Mržnja ne može protjerati mržnju – samo ljubav može.

Peti Festival židovskoga filma otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prvi film koji je publika mogla vidjeti bio je dokumentarac Branka Ivande “Dječje carstvo (Lea i Daria)”. Film je rezultat višegodišnjeg bavljenja autora sudbinom židovske djevojčice Lee Deutsch, teška priča koju je htio oteti zaboravu.

Pakleno Dječje carstvo

Lea i Darija iz igranog filma koji stiže uskoroFilm Branka Ivande samo je potvrdio koliko nam je ovakav festival dobrodošao. Najbolje se to ogleda u činjenici da se Darija Gasteiger koja je nastupala u istom kazalištu s Leom Deutsch uopće nije mogla sjetiti svoje vršnjakinje koja je preminula u logoru za Auschwitz. Pokazao je film i koliko malo su drugi bili spremni učiniti kako bi pomogli, a svakako jedna od najtužnijih činjenica jest da je nakon Drugog svjetskog rata Lein otac, koji je jedini preživio strahote NDH i nacističke okupacije, umro sam. Svjedoci toga vremena ispričali su u kameru kako su samo jednoga dana saznali da umro u svome stanu. Kada, kako – nitko nije znao.

Obrazovna jutra, filmske radionice, glazbene večeri

Direktorica festivala Nataša Popović najavila je da će se u sklopu festivala prikazati i filmovi koji tematiziraju svakodnevicu života Židova te dva obrazovna jutra za učenike. Održat će se i međunarodna filmska radionica na kojoj će se snimiti dva kratka filma. U sklopu glazbenih večeri nastupit će bečka grupa “Klezmer Reloaded”, a održat će se i više slušaonica elektronske glazbe.

Među brojnim uzvanicima na svečanom otvorenju bili su i izraelski, američki, njemački i poljski veleposlanici – Yosef Amrani, James R. Foley, Bernd Fischer i Krzysztof Kaliszewski.

[nggallery id=487]

PROGRAM .pdf (2,83MB)

Više na: http://www.jff-zagreb.hr/hr

[youtube Dxa5GwQTdoU nolink]