Početna Moj Zagreb Novosti VIDEO: Novinari Večernjaka u štrajku

VIDEO: Novinari Večernjaka u štrajku

1662
2

Autor:
Infopunkt.tv

Gabrijela GalićPredsjednici Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Gabrijela Galić i Zdenko Duka te glavni sindikalni povjerenik Večernjeg lista Anton Filić održali su konferenciju za novinare povodom sutrašnjeg štrajka novinara Večernjeg lista i najave mirnog prosvjeda novinara 25. ožujka.

Novinari Večernjeg lista sutra u 9 sati kreću u štrajk koji nije uzrokovan nezadovoljstvom plaćanja poslodavaca, već problemom Kolektivnog ugovora kojeg su u jučerašnjem pismu predstavili premijerki Jadranki Kosor.

Kolektivni ugovor je u Večernjem listu postojao još od 1996. godine i bio je prvi takav ugovor u državi. 6. veljače ove godine istekao mu je rok, a nova Uprava na čelu s Borisom Trupčevićem, protivila se potpisati novi. Kao rješenje svega, Uprava je drastično srezala ili ukinula kolektivna prava zaposlenika, izjavila je Galić. Filić dodaje kako su unatoč tome zaposlenici u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru napraviti niz ustupaka kao što su smanjenje božićnice, regresa za godišnji odmor…No, u međuvremenu su svim zaposlenicima smanjenje plaće te je očito da nas poslodavac pod svaku cijenu želi ostaviti bez Kolektivnog ugovora, rekao je Filić.

Duka je iskazao nezadovoljstvo Večernjakovim vlasnikom austrijskom Styrijom koji primjenjuje dvostruke standarde i radi razliku između hrvatskih i austrijskih zaposlenika prema kojima su oni austrijski u povlaštenom položaju uz primjenjivanje Kolektivnog ugovora. Također napominje kako cijela ova situacija nije samo problem Večernjaka, već čitavog novinarstva. Jučer je to bio Novi list, danas Večernji, a sutra samo to svi mi! Zbog toga najavljuju mirni prosvjed u petak 25. ožujka na koji pozivaju sve novinare na solidarnost. Štrajkaši će krenuti od Novinarskog doma prema Večernjem listu.

Galić – o stanju u Večernjem listu…

[infopunkt 2827&video=02 nolink]

… – Kolektivni ugovor…

[infopunkt 2827&video=03 nolink]

Duka – Styriji…

[infopunkt 2827&video=04 nolink]

… – „jučer Novi list, danas Večernji, sutra svi

[infopunkt 2827&video=05 nolink]

Filić – ustupci koje smo napravili…

[infopunkt 2827&video=06 nolink]

predsjednik Redakcijskog vijeća tog lista Marinko Jurasić:
RPO suradnicima koji ako uđu u štrajk dobivaju otkaz

[infopunkt 2827&video=07 nolink]

predsjednica ogranka HND-a u Večernjem listu
Božena Matijević – o mogućem preseljenju redakcije…

[infopunkt 2827&video=08 nolink]

predstavnik SNH u “Večernjem listu” Željko Valenić:
“Ako nam spriječe ulaz u firmu…”

[infopunkt 2827&video=09 nolink]

2 Komentari

Comments are closed.