Početna _playlist VIDEO: Deset ponuda za Pleso

VIDEO: Deset ponuda za Pleso

580
0

IlustracijaNa prilično konfuznom otvaranju ponuda za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture državni tajnik za infrastrukturu i predsjednik stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a Tomislav Mihotić pročitao je deset pristiglih ponuda.

Ponude za Zračnu luku Zagreb dale su tvrtke GMR Infrastructure & Flughafen Muenchen; turski IC Ictas Insaat Sanayi ve Ticaret zajedno s IC Ictas Altiapi Yatiramlan ne Istetru i Incheon Int. Airport Corporation; britanski Taw Airport Holding & TAV Construction; američki ADC & HAS Airports, Alpine Bau i FCC Construction; J&P Avax & Athens International Airport iz Grčke; europski operator transportne infrastrukture Vinci Concessions; Hochtief Concessions iz Njemačke; Zaic iz Velike Britanije; Flughafen Zuerich & Strabag te Limak – French Riviera Airports Consortium.

U Ministarstvu slijedi obrada ponuda te će 19. svibnja biti objavljeno tko od ponuđača ispunjava propisane uvjete nakon čega slijedi drugi krug u kojem će izabrani kandidati morati dostaviti financijske ponude. Sve to, dodao je Mihotić, trebalo bi biti gotovo u drugoj polovici lipnja.

Očekivani je rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača kraj rujna, a potpisivanje ugovora predviđa se za listopad, nakon čega bi koncesionar do kraja siječnja 2012. trebao zatvoriti financijsku konstrukciju kako bi fizički početak radova mogao započeti u drugom tromjesečju 2012. godine, rekao je Mihotić.

Među uvjetima su za ulazak u drugi krug natječaja da ponuđač ne smije u vlasništvu imati aviokompaniju, mora biti neovisan o državnom proračunu i bez značajnog udjela u vlasništvu zračnih luka u krugu od 400 kilometara od zagrebačke, mora biti bez gubitaka u zadnje tri godine te imati godišnji novčani tijek u zadnjem trogodišnjem razdoblju od najmanje 50 milijuna eura, objasnio je državni tajnik.

Ukupna je vrijednost investicije u prvoj fazi 192 milijuna eura i odnosi se na kapacitet do pet milijuna putnika, napomenuo je Mihotić. (Infopunkt.tv)

Mihotić – planirani rok krajem rujna…

[infopunkt 3006&video=07 nolink]

… uvjeti za drugi krug…

[infopunkt 3006&video=08 nolink]

… vrijednost 192 milijuna eura… 5 milijuna putnika

[infopunkt 3006&video=09 nolink]