Početna Moj Zagreb Novosti Vesna Kincl Murtić: Frizura je važnija od haljine

Vesna Kincl Murtić: Frizura je važnija od haljine

1797
0
Vesna Kincl Murtić

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Vesna Kincl MurtićFrizura daje okvir licu, a ono je prvo što će netko primijetiti kada vas upoznaje. Kolika je važnost tog okvira govori Vesna Kincl Murtić čije su ruke, potvrđeno je, naše kulturno dobro. Znali smo ih prepoznati na lokalnoj razini, a ovih dana stigla je i još jedna potvrda – na svjetskoj. Naša sugovornica, moglo bi se zaključiti već je pomalo navikla na njih. No je li baš tako i što joj znači nagrada “Hall of Fame” koju je osvojila na netom završenom Svjetskom frizerskom prvenstvu u Milanu.

– Veseli me jer je riječ o nagradi struke, dodjeljuje ju Svjetska frizerska organizacije – OMC koja je prepoznala ne samo moj rad, nego i zalaganje u prenošenju znanja i iskustva mladim naraštajima. Priznanje je stiglo od četiri i pol milijuna frizerskih obrtnika okupljenih u ovoj organizaciji pa svakako ima posebnu “težinu”. Ove godine dobila su ga samo četiri frizera.

Nagrada za životno djelo nerijetko najavljuje kraj karijere, rezimira se što je učinjeno…

– Uopće ne razmišljam o mirovini! Iduće godine navršit ću 60 godina radnoga staža, nećete vjerovati, ali ne pada mi na pamet promijeniti način života. Mislim da to ovisi o čovjeku, a ja sam po prirodi optimist, vesele me male stvari. Često, kada dođem u salon u Praškoj kroz glavu mi prolete nove ideje kako bi neka frizura mogla izgledati i to me također jako raduje, baš kao i igra s unucima, čitanje i još puno toga.

Vesna Kincl MurtićMinistarstvo kulture RH frizerski obrt Vesne Kincl Murtić proglasilo je nematerijalnom baštinom pod posebnom zaštitom. K tome, u samom je srcu grada, na broju 8 u Praškoj ulici. Može li to utjecati na nove mušterije s obzirom na cijenu usluge ili čekanje da se dođe na red?

– Primamo narudžbe, ali se u salon može i bez njih navratiti. Ne čeka se, a cijene nismo mijenjali otkad je uveden PDV! Biti kvalitetan ne znači biti skup tako da smo jednako dostupni kao i svi drugi frizeraji u središtu grada. Cijene su nam svima iste, doduše nešto skuplje zbog lokacije, ali tako je u centru.

I za kraj zamolila sam gospođu Vesnu za preporuku, što savjetuje ženama kada je riječ o izgledu, trendovima.

– Kada sam živjela u Francuskoj uvjerila sam se u postojanje dobrog običaja – svaka žena kada dobije plaću dio izdvoji za odlazak frizeru. Nije to samo šišanje, već i njega kose, briga o zdravlju kose, a sve zajedno je presudno za dobar izgled. Žena je puno zadovoljnija ako dobro izgleda. Naravno, frizure su danas jednostavnije za održavanje i takav trend će se nastaviti iako će uvijek postojati i posebne prilike za koje želite imati i posebnu frizuru pa ćete i tada svakako posjetiti frizera.

Vesna Kincl Murtić