Početna Vijesti Velik interes za diplomske studije

Velik interes za diplomske studije

623
0

U jesenskom i proljetnom upisnom roku za prvu godinu diplomskog studija, u ovoj je akademskoj godini upisano gotovo 6.000 studenata, odnosno 70 posto svih kvota za diplomske studije, rekla je prorektorica za studente i studije, Blaženka Divjak.

Redovni studiji popunjeni su 74 posto, izvanredni 33 posto, a najslabija popunjenost kvote je za strane studente – tek oko 9 posto.

Prema Divjak, prisutan je trend stalnog povećanja popunjenosti upisnih mjesta na diplomskim studijima, ali još ima mjesta za poboljšanja.

– Ostvaren je cilj za redovne studente, no trebala bi se provesti analiza za studije čija je popunjenost ispod 50 posto, rekla je Divjak.

Područje biomedicinskih znanosti ima popunjenost od 132 posto zbog novog studija sestrinstva, a slaba je popunjenost na biotehničkim znanostima, osobito na studijima Šumarskog fakulteta.

– Ove godine u porastu je i mobilnost između preddiplomskoga i diplomskog studija, tako da je devet posto studenata upisalo diplomski studij na fakultetu na kojem nisu završili preddiplomski, no to je još relativno nizak postotak, rekla je Divjak.

Budući da je strateški cilj Sveučilišta razvoj i kvaliteta diplomskih studija, potrebno je učiniti još više kako bi se privukli kvalitetni studenti koji su završili preddiplomske studije na drugim visokim učilištima te treba utvrditi jasne kriterije upisa za njih, dodala je.

U sljedećih mjesec dana, sastavnice Sveučilišta pripremit će prijedloge upisnih kvota o kojima će Senat raspravljati u lipnju, a natječaj bi trebao biti objavljen u srpnju.

S obzirom na pregovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta o subvencioniranju studentskih participacija za prvu godinu diplomskih studija, Sveučilište ne očekuje da sastavnice mijenjaju model financiranja diplomskih studija i visinu participacija.

Izvor: Hina