Početna ZG vodič Večeri na Griču od 29. lipnja do 2. kolovoza

Večeri na Griču od 29. lipnja do 2. kolovoza

Tradicionalna ljetna manifestacija Večeri na Griču, koja će se održati od 29. lipnja do 2. kolovoza, ponudit će posjetiteljima dvadesetak koncertnih večeri klasične glazbe, jazza te jedan koncert etno-glazbe.

Večeri na Griču ove se godine održavaju 31. put i svojevrsna su poveznica između dviju koncertnih sezona, rekao je v.d. ravnatelja Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis te dodao da će se koncerti održavati u ‘povijesno-arheološkim biserima’ Gornjeg grada, atriju Galerije Klovićevi dvori i crkvi sv. Katarine.

Svečano otvaranje Večeri najavljeno je za 29. lipnja u atriju Galerije Klovićevi dvori s komornom operom Gaetana Donizettija ‘Il Campanello’ u režiji Snježane Banović i pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića. Opera koja je hrvatsku praizvedbu imala prošle godine, bit će izvedena na talijanskom originalu, ali s govornim dijelovima na hrvatskom jeziku, najavio je umjetnički ravnatelj Opere b.b. Ronald Braus. U nastavku festivala, 4. srpnja, bit će izvedena i Donizettijeva komorna opera ‘Rita’.

Kao ‘poslastice festivala’ Nalis je najavio koncert ansambla Dialogos i Katarine Livljanić, koncert jazz pjevačice Youn Sun Nah iz Južne Koreje sa švedskim gitaristom Ulfom Wakeniusom te jedini ovodogišnji etno-nastup, koncert tradicionalne izraelske glazbe u izvedbi ansambla Yamma. Nastupit će i talijanski ansambli za ranu i klasičnu glazbu Zefiro i Odhecaton te ruski ansambl duhovne glazbe Svetilen.

Kao i dosad u programu su zastupljeni nastupi dobitnika nagrada na natjecanjima za mlade glazbenike, pa će tako 3. srpnja nastupiti pijanist Andrej Gugnin, a 16. srpnja Dragan Đorđević na violončelu i Vladimir Milošević na glasoviru.

U sklopu Večeri na Griču koncerte će održati i Matija Dedić trio i Gibonni te Tri dive – Gabi Novak, Radojka Šverko i Tereza Kesovija.

Tomislav Šaban, tajnik Hrvatskog društva skladatelja, najavio je novi projekt pod nazivom ‘Concerto in Cro’ koji počinje 7. srpnja, a riječ je o programu posebno namijenjenom turistima i svim posjetiteljima Zagreba pa će se koncerti održavati na atraktivnim lokacijama u centru grada – tijekom ljeta u Atriju na Griču, a od jeseni najvjerojatnije u kazalištu Komedija. Šaban je najavio da će se koncerti odvijati do listopada, dok ima turista, a cilj je da od iduće godine program počne već u svibnju.

Riječ je o nizu koncerata na kojima će se izvoditi djela najboljih hrvatskih skladatelja poput Luke Sorkočevića, Vatroslava Lisinskog, Dore Pejačević, Ivana pl. Zajca, Blagoja Berse, Brune Bjelinskog, Borisa Papandopula i mnogih drugih. Izvodit će ih koncertni ansambl od tridesetak glazbenika kojim će ravnati Zoran Juranić i Saša Britvić.

Hina/kdz.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here