Početna Izbor Večeras hrvatska premijera filma IKEA for YU na ZagrebDoxu

Večeras hrvatska premijera filma IKEA for YU na ZagrebDoxu

674
0

Nakon prikazivanja na prestižnim festivalima poput DOK Leipziga i Sarajevo Film Festivala, dokumentarni film IKEA for YU ima svoju hrvatsku premijeru na ZagrebDoxu 26. veljače 2019., s početkom u 19:00 sati.

Publika će imati priliku pogledati dokumentarac o obitelji suredateljice Marije Ratković Vidaković koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. Kroz putovanje obiteljskom prošlošću, Marija se odlučuje za “novi početak” u potpuno drugačijem okruženju te zasniva novi dom u Švedskoj. Ovaj je film priča o odrastanju, odvajanju od gnijezda te prihvaćanju vlastita sustava vrijednosti.

„Čitav rad na filmu i općenito posljednjih šest godina za mene je, uz ratno djetinjstvo, bilo vjerojatno najturbulentije razdoblje u životu. Često nisam niti znala što je dio filma, a što dio stvarnog života. Drago mi je da je hrvatska premijera filma upravo na ZagrebDoxu jer je film i započeo svoj razvojni put na radionici za razvoj projekata ZagrebDoxPro prije 5 godina. Tako da smo na kraju na neki način zatvorili krug“, izjavila je Marija Ratković Vidaković.

„Osjećaj gubljenja unutar potrage za vlastitim identitetom je nešto što se tiče svih mladih danas, ali ta se tema često zaobilazi iz ovih ili onih razloga. Ljudi ne žele “priznati” da su izgubljeni, pa smo mi probali što iskrenije i realnije prikazati “odvajanje od gnijezda” iz ugla jedne mlade žene, kćerke, sestre, supruge”, izjavila je jedna od redateljica, Dinka Radonić.

Film je razvijan tijekom posljednjih 6 godina u okviru različitih radionica i programa za dokumentarni film, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: WizworksStudios AB. Film je financiran od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe  – Media programa i Film i Dalarne.

Film je u kratkom vremenu distribucije pogledala već publika Sarajevo Film Festivala 2018; DOK Leipziga 2018; Međunarodnog filmskog festivala Prvi kadar 2018 u BiH; Međunarodnog filmskog festivala u Dhaki 2019; Festivala nezavisnog filma Yala 2019 u Nepalu i Festival Cinematográfico de Mérida 2019. u Meksiku.

Film je nakon premijere na rasporedu ZagrebDoxa, 28.02. u 17:00h te 01.03. u 11:00h.