Početna Fotogalerija Večer smijeha uz Antu Tomića

Večer smijeha uz Antu Tomića

840
0

Kada pravnici idu u raj? Kada u paklu nema mjesta. Vic je to koji nam je ispričala umirovljenica Đurđica, kao uvertiru u druženje s Antom Tomićem koje se održalo u okviru akcije Nađi uru za kulturu u zagrebačkom Profil Megastoreu.  Dodala je da voli njegove kolumne i da se došla nasmijati i zabaviti. Bilo je tu još viceva koji nisu za javnost, ali Zagrepčani su dokazali da se nisu zaboravili smijati i zabavljati. I zaista, Ante Tomić dokazao je da nije ‘šarmer bez pokrića’. Svjedoči tome velik odaziv publike koja je uz kavu i medenjake uživala slušajući citate proslavljenog hrvatskog pisca.  Naravno, svatko je imao pravo otvoreno ga pitati što mu je naumu, a  autor je strpljivo odgovarao.

Foto: Mislav Nekić

Između ostaloga saznali smo kako ga od driblinga Slaviše Žungula proslavljenog nogometaša Hajduka više zanimaju ‘prozni golovi’ Miljenka Jergovića,kako ne podnosi lošu kritiku, da publici više voli čitati s ekrana laptopa nego iz svojih knjiga ‘jer je to prirodan put i jer će klasične knjige nestati’,kako  nema problema s konkurencijom jer je niti nema. Govoreći o idealnom tipu žene rekao je ‘tko ne bi odolio ženi sa sačmaricom’. Ante Tomić napomenuo je da se od pisanja može živjeti, a  najdraže mu je kada jednu te istu stvar proda tri puta. ‘ Kada napišem roman koji se dobro prodaje, od istoga zaradim postavljanjem na kazališne daske i na kraju od njega napravim filmski scenarij’, ispričao je Tomić što je izazvalo salve smijeha. ‘Pisanje je usamljenički posao, no to nipošto nije loše. Dapače, dijelom ga baš zato i volim. Ipak, to je i posao u kojem si rastrgan sumnjama. Čak i kad si stvarno dobar, to ne možeš znati. Tada moram izaći, stati pred ljude i pročitati što sam napisao. Dođem nervozan, uplašen, nesiguran u svoje rečenice i uvijek me zapravo zatekne kako me čitatelji srdačno primaju. Sav užitak književnosti je u tome – u prijateljskom prihvaćanju. Samo za tim žudim i radim ovo što radim.“, rekao je na Ante Tomić na sebi svojstven način.

Foto: Mislav Nekić

Možda i najveći aplauz zaradio je konstatiravši da ‘ ne razumije depresiju te da onaj tko je depresivan, taj se preserava’. ‘ Znam ljudi su u depresiji i ubijaju se. To je problem koji ja ne razumijem’, rekao je Tomić. I okupljenim ljudima od studenata preko nezaposlenih do umirovljenika svojim humorom dao nadu u bolje sutra.Podsjećamo, akcija Nađi uru za literaturu!, počela je druženjem s Milanom Vuković Runjić. U sljedećim mjesecima publika željna dobre literature provesti će nezaboravno vrijeme s omiljenim hrvatskim piscima kao što su Rujana Jeger i Renato Baretić. Uz knjigu i kavu kao i sinoć razgovarati  će o književnosti i emocijama koje budi umjetnost. (Mislav Nekić)

[nggallery id=563]