Početna Moj Zagreb Novosti Kesteni uvijek vrući za ponijeti kući

Kesteni uvijek vrući za ponijeti kući

1433
0

Autorica:
Sanja Knjaz
[email protected]

Kestenjar (Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Najbolji znak da je jesen došla u Zagrebu miris je pečenih kestena koji se širi Cvjetnim placem. Na svom starom već svima dobro poznatom mjestu, gotovo kao i spomenik Petru Preradoviću, stoji kestenjar Sadat Ibraimi. Mala mjerica 10 kuna, srednja 15 kuna, a velika 20 kuna. No, postoje i lokacije na periferiji grada gdje se prodaju samo dvije mjerice kao, primjerice, u Novom Zagrebu ispred Mamutice u Travnom. Tu je mala mjerica sedam, a velika 14 kuna.

Neki kažu da im je mjerica preskupa jer je gotovo pola kestena “pišljivo” pa se ne mogu pojesti.

– Osim toga, nije jasno koliko se zapravo dobije u jednoj mjerici, je li mala mjerica dva decilitra ili velika tri decilitra – govori uzrujano Ana.

Takve mjerice standardne su kod zagrebačkih kestenjara već gotovo pola stoljeća, a nisu se mijenjali ni limeni crni štandovi ni papirnati tuljci. Taj je biznis obiteljski, a nasljeđuje se iz generacije u generaciju. Tako je i Sadat Ibraimi naslijedio posao od oca. Kad su nedjeljom ili praznikom svi obližnji dućani zatvoreni, kod kestenjara na Cvjetnom uvijek se može kupiti kestenje, kukuruz ili kokice. Mnogi poznati navraćaju: čest je kupac gradonačelnik Bandić, ali i bivši predsjednik Mesić. Ima dana kad se može prodati i do 25 kg kestena, no posao na hladnoći je mukotrpan. Većina zagrebačkih kestenjara dolazi iz Makedonije, a kesteni se nabavljaju iz šuma oko Petrinje, na Medvednici i u Istri.

ZRAVO, ENERGETSKI VRIJEDNO VOĆE

Pitomi je kesten kultivirana sredozemna biljka vrlo raširena i u Hrvatskoj još od 16. stoljeća. U nas ga najviše ima u Istri te na Medvednici. Velike oplemenjene vrste kestena (maruni) zaštitni su znak Lovrana, gdje se već tradicionalno svake godine održavaju marunijade, na kojima se prezentira široka paleta jela i slastica od kestena. Pitomi je kesten zapravo voće. Daje snagu i raspoloženje, a jedina mu je mana visoka energetska vrijednost, pa je zato odličan za djecu, sportaše i starije. Jedete li ih kuhane, nećete se udebljati. Pečeni kesten ima veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i ugljikohidrata.

Divlji kesten u Europu je došao iz Indije i unutrašnjosti Azije, omiljeno je drvo u parkovima i drvoredima, a može dosegnuti i 30 metara visine. Podnosi i ekstremne uvjete, brzo raste i dugovječan je – i više od 200 godina. Za razliku od pitomog, nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa, ali je poznato njegovo ljekovito djelovanje, a koristi se i u proizvodnji preparata za liječenje venoznih oboljenja – proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa.