Početna Moj Zagreb Skupstina Usvojen proračun Grada Zagreba za 2014. godinu

Usvojen proračun Grada Zagreba za 2014. godinu

847
0

Proračun grada Zagreba za 2014. godinu bit će sedam milijardi kuna – 1,6 posto veći u odnosu na onaj rebalansirani 2013. godine.

Tako su glasovali zastupnici u Gradskoj skupštini sa 27 glasova za, a dodatnih 110 milijuna kuna u odnosu na prijedlog o kojem se raspravljalo na prošloj sjednici, pojasnio je pročelnik gradskog Ureda za financije Slavko Kojić. Tako će se 110 milijuna kuna izdvojiti iz komunalnog doprinosa (20 milijuna) i iz decentraliziranih sredstava (90 milijuna).

Prema mišljenju SDP-a u Zagrebu je najvažniji ravnomjeran rast i razvoj, a on se može postići kroz ulaganje u djecu i mlade. Tako bi do 2017. sve zagrebačke osnovne škole trebale raditi u jednoj smjeni, a do 2020. razredi ne bi smjeli brojati više od 20 učenika.

‘Bez darovitih ljudi, bez darovite djece, nema uspjeha za ovo društvo jer pokretači jesu i moraju biti najbolji. Koliko danas mladih odlazi izvan granica naše zemlje, a upravo su oni završili ponajbolje fakultete. Ne smijemo to dopustiti. Treba ulagati u vrtiće, škole’, rekao je Davor Bernardić i podsjetio na sredstva Europske unije koja bi se mogla iskoristiti.

‘Ne smijemo kočiti investicijske projekte. Omišalj ima veći prihod od Zagreba. Zašto? Jer su se orijentirali na nešto i rade. Apeliram da u naš slijedeći proračun bude utkano promišljanje o razvitku kroz poduzetnicima ‘friendly’ ideje. Dobar je i prijedlog kolege Bernardića i on će, kada se na takav način pokrenemo, imati smisla’, zaključio je Kovačević.

Da je ovakav prijedlog proračuna ‘hrabar’ smatra Davor Štern s liste Nezavisne grupe birača Milana Bandića.

‘Nema šanse da opozicija glasa za proračun koji ja predlažem. Ja vjerujem ljudima koji na slažu proračun. Posebno hvala vama iz opozicije na svim amandmanima koje ste predložili, ali ja nisam hrabar kao premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Da možemo, prihvatili bi sve amandmane SDP-a, HDZ-a, HSP-a dr. Ante Stračević i BUZ-a. To bi značilo proračun veći za dva posto od ovog predloženog na drugom čitanju, a tri i pol posto većeg u odnosu na onaj koji je bio na prvom čitanju. No, Slavko Kojić mi je rekao da ne možemo’, zaključio je Bandić.

Bernardić je istaknuo kako treba ulagati u obrazovanje, sanaciju dugova u zdravstvu, zapošljavanje branitelja i informatizaciju.