Početna Moj Zagreb Ustavni sud traži ponovni Sanaderov zatvor

Ustavni sud traži ponovni Sanaderov zatvor

326
0
Ivo Sanader u sudnici

Ustavni sud ukinuo je odluku o produljenju istražnog zatvora bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i vratio je Županijskom sudu na novo odlučivanje, doznaje se večeras od glasnogovornika suda Krešimira Devčića.Devčić, koji je ujedno i sudac istrage u slučaju Fimi medija zbog kojega je Sanaderu posljednji put produljen istražni zatvor, kazao je da je odluka Ustavnog suda danas zaprimljena na Županijskom sudu. No, kako odluku nije vidio, nije ju želio komentirati kao ni govoriti zbog čega je Ustavni sud ukinuo njegovu odluku da se Sanaderu produlji istražni zatvor.

Dodao je da će po nalogu Ustavnog suda o Sanaderovom istražnom zatvoru ponovno odlučivati u idućih nekoliko dana.Jedan od Sanaderovih odvjetnika Goran Suić kazao je da obrana još nije dobila odluku Ustavnog suda. “No, prije konačne odluke o mogućem puštanju iz Remetinca sa sucem istrage treba dogovoriti metode osiguranja Sanaderova boravka na slobodi, poput jamčevine i nekih drugih detalja”, kazao je Suić Hini.
Ivo Sanader u sudnici
Posljednju odluku o produljenu istražnog zatvora Sanaderu Devčić je, na prijedlog USKOK-a, donio 17. listopada. Pritom je odbio najvišu jamčevine u povijesti hrvatskog pravosuđa od 12,4 milijuna kuna. Jamčevina se sastojala u založnim pravima na imovinu koju su dali predsjednik Sabora Luka Bebić, Sanaderovi prijatelji i bivše stranačke kolege Mario Zubović i Jerko Rošin te njegova supruga Mirjana Sanader.Odbijanje jamčevine i prihvaćanje USKOK-ovog zahtjeva da se Sanadera u Remetincu zadrži još dva mjeseca Devčić je pojasnio činjenicom da se protiv bivšeg premijera vodi više postupaka u kojima se šteta procjenjuje na više od sto milijuna kuna.Nakon što je žalbu na odluku o produljenju istražnog zatvora odbilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, obrana je podnijela ustavnu tužbu, koji je ukinuo Devčićevu odluku.Sanader je u remetinečkom zatvoru od sredine srpnja kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.U istrazi koja se zbog izvlačenja novaca preko tvrtke Fimi medije provodi već godinu i pol dana uz Sanadera je osumnjičeno 18 fizičkih osoba i HDZ kao prava osoba.Zbog tog slučaja HDZ-u je blokirana imovina, a riječ je o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti.Sanaderu je nedavno na zagrebačkom Županijskom sudu počelo suđenje za ratno profiterstvo u aferi Hypo i za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini.(H)